Gjermania publikon listën: Ja armët për Ukrainën

Të martën, zyra e kancelarit gjerman Olaf Scholz publikoi, për herë të parë, të dhëna të sakta mbi dërgesat e planifikuara dhe të zbatuara të armëve në Ukrainë.

Lista, e cila do të jetë vazhdimisht aktive, tregon listën, shpjegoi zëdhënësi i qeverisë Steffen Hebestreit.

Sipas tij, qeveria gjermane është e përkushtuar që Ukraina të marrë armët e nevojshme sa më shpejt të jetë e mundur dhe të jetë në gjendje t’i përdorë ato shpejt.

Deri më tani, përfaqësuesit e Bundestagut kishin një pasqyrë të listës.

Lista përfshin sisteme të armëve të rënda, si dy tanke Cheetah, shtatë vrasës Panzer 2000, tre raketahedhës Mars me municion, sistemin e mbrojtjes ajrore IrisT SLM, radarin e zbulimit të artilerisë Cobra dhe dhjetë sisteme mbrojtëse me dron.

Përveç kësaj, lista liston 4.8 milionë pistoleta, 53,000 municion tankesh dhe 10,000 municione artilerie, të cilat duhet të dorëzohen.

Gjithashtu është planifikuar dërgimi i 54 transportuesve të blinduar me armë, 80 kamionçina, 22 kamionë dhe 65 frigoriferë për furnizime mjekësore.

Në total, lista përfshin dërgesat e planifikuara në 25 pika, ndërsa në 38 pika renditet materiali tashmë i dorëzuar.

Deri më tani janë dorëzuar 16 milionë plumba për pistoleta dhe pushkë, 100,000 granata dore, 5,300 bomba, 14,500 mina kundërtanke, 2,700 raketa kundërajrore Stinger dhe 30 automjete të blinduara.

Tashmë janë dorëzuar 23,000 helmeta, 10,000 thasë gjumi, 1,200 shtretër spitalor dhe 360,000 kanaçe ushqimi, si dhe një ambulancë e lëvizshme.

Hebestreit vuri në dukje se Gjermania do të vazhdojë të ofrojë mbështetje për sa kohë që Ukraina ka nevojë për të.

Ai shtoi se do të ketë dërgesa të tjera, pasi qeveria po zhvillon bisedime me vendet partnere që kanë armët dhe pajisjet e ish-Traktatit të Varshavës.

“Ato vende do t’i dorëzojnë ato armë në Ukrainë dhe do të marrin sisteme të tjera armësh të prodhimit gjerman nga Gjermania,” theksoi ai. /tesheshi