Gjuha shqipe, në vendin e tretë në mesin e gjuhëve të huaja në Zvicër

Picture of Iliria News Agency
Iliria News Agency

10/01/2023

Folësit e shqipes janë në vendin e dytë (pas atyre të anglishtes) në zonën gjermane, në të tretin në zonën frankofone dhe në të pestin, në atë italiane

Zyra Federale e Statistikave (BFS) ka publikuar së fundi të dhënat më të reja mbi gjendjen, respektivisht përhapjen e gjuhëve që fliten në Zvicër, në vitin 2020 dhe zhvillimet në krahasim me vitin 2010.

Nga broshura përkatëse që ka publikuar BFS, albinfo.ch ka nxjerrë të dhënat më të rëndësishme që kanë të bëjnë me përhapjen e gjuhës shqipe në zonat gjuhësore zvicerane, si në zonën gjermane, frënge dhe atë italiane.

Që nga mesi i shekullit të 20-të, përqindja e folësve të gjuhëve jo zvicerane paraqitet e lidhur drejtpërdrejt me rritjen dhe ndryshimin e përbërjes së popullsisë së huaj në Zvicër”, thuhet në hyrje të publikimit.

Gjuhët jokombëtare më të folura ishin gjuhët ballkanike në vitin 2000, si serbishtja, kroatishtja dhe shqipja. Ndërkaq, në vitin 2020, anglishtja ishte në krye (6.7%), pasuar nga portugalishtja (3.5%), shqipja (2.8%), spanjishtja (2.4%), shkruan albinfo.ch.

Ndërsa gjuhët ish jugosllave të përmbledhura me shkurtesën BKMS (boshnjake, kroate, malazeze dhe serbe përbëjnë së bashku 2.4%

Të gjitha gjuhët jokombëtare përveç BKMS, holandishtes gjermanishtes dhe turqishtes janë përmendur nga popullsia 15 vjeç më shpesh si gjuhë kryesore në krahasim edhe me vitin 2010. Anglishtja në veçanti nga dekada e parë e shekullit ka përjetuar një ngritje të fortë, gjegjësisht folësit e saj janë shtuar me 2.2 pikë përqindjeje në vitin 2020.

Numri i folësve të gjuhës portugeze është rritur gjithashtu (+0,5 pikë përqindje). Ndërsa folësit e gjuhës shqipe dhe asaj spanjolle kanë shënuar rritje të dyja +0,3 pikë përqindje.

Është interesante të shikohet përhapja e gjuhëve jo vendore në varësi të rajoneve të ndryshme gjuhësore brenda Zvicrës.

Kështu, në zonën gjermanishtfolëse, 6.5% e popullsisë thonë se për ta anglishtja është gjuha kryesore (për moshën 15 vjeçare e sipër). Në këtë zonë gjuha shqipe është e dyta, ajo flitet nga 3.2% e banorëve ndërsa të katër gjuhët e sllavëve të jugut, të marra së bashku (BKMS ) fliten nga 2.8%.

Në zonën frankofone, siç mund të shihet nga grafikonët e publikuar, shqipja (me 2.2%) zë vendin e katërt, pas anglishtes portugalishtes dhe spanjishtes, shkruan albinfo.ch. Ndërsa në zonën italishtfolëse, gjuha shqipe është vetëm në vendin e pestë, pas anglishtes, portugalishtes, spanjishtes dhe BKMS.

TË FUNDIT
11 orë
Nuk ka tubim në Zvicër pa flamur shqiptar, sidomos në ato sportive. Kjo u pa edhe në EURO 2024
12 orë
Punëtorit nga Maqedonia i bien përmbi 800 kg, lëndohet rëndë
1 ditë
Pusho në amshim Don (Ndue) Antonio Bellushi! Apostull i shqiptarizmës!
1 ditë
Punë në Slloveni, mbi 6 mijë punëtorë nga Maqedonia e Veriut morën lejet
2 ditë
Diploma të falsifikuara në Strugë, kapet një person

ME TE LEXUARA

11 orë
Nuk ka tubim në Zvicër pa flamur shqiptar, sidomos në ato sportive. Kjo u pa edhe në EURO 2024
1 ditë
Punë në Slloveni, mbi 6 mijë punëtorë nga Maqedonia e Veriut morën lejet
1 ditë
Pusho në amshim Don (Ndue) Antonio Bellushi! Apostull i shqiptarizmës!
12 orë
Punëtorit nga Maqedonia i bien përmbi 800 kg, lëndohet rëndë

LEXO MË SHUMË

shqiperi-zvicer-587x396-1

Nuk ka tubim në Zvicër pa flamur shqiptar, sidomos në ato sportive. Kjo u pa edhe në EURO 2024

slloveni punetor

Punëtorit nga Maqedonia i bien përmbi 800 kg, lëndohet rëndë

Antonio Bellushi

Pusho në amshim Don (Ndue) Antonio Bellushi! Apostull i shqiptarizmës!

Foto:Ilustrim

Punë në Slloveni, mbi 6 mijë punëtorë nga Maqedonia e Veriut morën lejet

diploma student bursa

Diploma të falsifikuara në Strugë, kapet një person

viza gjermane

Gjermania edhe më shumë do t’i lehtësoj masat për punëtorët e huaj të kualifikuar

shkolle klase

Fillon sot regjistrimi elektronik i nxënësve në shkollat e mesme

shkolle klase

Nga 20 deri 25 qershor do të bëhet regjistrimi elektronik në shkollat e mesme

Klasa_zbrazet_Banka-600x347-1

Sot fillon pushimi veror edhe për nxënësit e shkollave fillore në Maqedoni

INFO

NA NDIQ