Gjuriq: Marrëveshja e Brukselit, mur për mbrojtjen e interesave serbe në Kosovë

Tetë vjet pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Brukselit, ambasadori i Serbisë në Washington, Marko Gjuriq, thekson se ky dokument mundësoi vite paqeje dhe stabiliteti.

Ai thekson se në këto vite, “Serbia ndërtoi një markë të një shteti që përfaqëson fuqimisht interesat e popullit serb në Kosovë dhe i cili është i përkushtuar për të arritur një zgjidhje të drejtë kompromisi që nuk do të thotë shkelje e interesave të saj shtetërore dhe kombëtare”.

Gjuriq thotë se marrëveshja është “një mur për mbrojtjen e paqes dhe interesave serbe në Kosovë ” dhe sipas tij “argumenti kryesor i palës serbe në përpjekjet e saj për të siguruar një stabilitet të qëndrueshëm dhe paqe të qëndrueshme “, raporton Tanjug.

“Së pari, të refuzosh kërkesat e pafavorshme të paraqitura palës serbe, sipas të cilave Serbia duhet të kishte pranuar anëtarësimin e Kosovës në KB dhe organizata të tjera ndërkombëtare pa ndonjë kundërshërbim për popullin serb në Kosovë, nuk ishte aspak e lehtë për delegacioni shtetëror i udhëhequr nga Aleksandar Vuçiq, “tha ai. Gjuriq kujton se në atë kohë, Serbia ishte e krahasueshme ekonomikisht, ushtarakisht dhe politikisht më e dobët dhe në një pozitë më të keqe se sot.