Gjykimi për “Llaskarcën”, eksperti: Sistemi ABS i autobusit nuk ka funksionuar

INA
INA

19/10/2023

Në Gjykatën Themelore Penale në Shkup në lidhje me aksidentin në Llaskarcë u mor në pyetje eksperti Lupço Postollov, pjesë e ekipit i cili e përgatiti superekspertizën për aksidentin në të cilin humbën jetën 16 persona dhe rreth 30 ishin lënduar.

Lupço Micevski, avokat i të akuzuarit të gjashtë – shoferit të autobusit, sot vazhdoi ta marrë në pyetje ekspertin Lupço Postollov. I pyetur nëse 1,67 sekonda nuk janë të mjaftueshme për frenim, por është i mjaftueshëm për reagim në timon dhe ridrejtim të timonit djathtas, ai u përgjigj se disa herë kanë theksuar se nga shoferi i autobusit nuk ka pasur kurrfarë reagimi.

Në lidhje me atë se timoni pas aksidentit është gjetur i kthyer djathtas, i pyetur nëse në këtë rast kanë gjetur fotografi ku timoni është fotografuar në pozitën e lëvizjes drejtë, ai u përgjigj se në pozitën fundit timoni është në gjendje të deformuar. “Fotografi të tillë nuk ka, por sqarova se të gjitha fotografitë ku timoni është i kthyer djathtas mund të ishin për shkaqe të ndryshme dhe deformime”, tha eksperti.

I pyetur nëse sistemi ABS i këtij autobusi ishte në rregull në ditën e aksidentit, ai u përgjigj jo. “Në bazë të vëzhgimeve makinerike, sistemi ABS nuk ishte në rregull, gjegjësisht ishte prerë teli që ka lidhje me pajisjet”, u përgjigj ai.

Në pyetjen nëse ai defekt i sistemit ABS ishte te njëra nga rrotat, ose te të gjitha rrotat, ai u përgjigj te të gjitha.

I pyetur nëse me një sistem të tillë ABS për frenim, ky autobus ka guxuar të lëshohet në qarkullim dhe të transportojë udhëtarë më datë 13.2.2019 nga ana e personave përgjegjës të “Durmo Turs, ai u përgjigj se nuk do të duhej. “Vlerësoj se nuk duhej, sepse çdo defekt i cili do të vërtetohej në kontroll teknik, para se të lëshohet autobusi në qarkullim në komunikacion, duhej të mënjanohej”, tha eksperti.

I pyetur nëse gjatë një sistemi të tillë me defekt në frenimin ABS, mund të arrihet ajo që rrotat e para të autobusit të mos menaxhohen, eksperti u përgjigj se sistemi ABS nuk ka pasur kurrfarë ndikimi e as që është shkak për në aksidente komunikacioni.

Seanca dëgjimore e superekspertëve është zhvilluar tashmë një kohë të gjatë. Në seancat e fundit, avokati i të akuzuarit të gjashtë – shoferi i autobusit, ka bërë disa pyetje në lidhje me ndodhjen e aksidentit dhe mosfunksionimin teknik të autobusit, shumica e të cilave janë kundërshtuar nga avokatët e të akuzuarve të tjerë, sipas të cilëve përsëriten pyetjet.

Prokurori në seancën e sotme tha se strategjia e avokatëve të të akuzuarve të tjerë është bartja e përgjegjësisë tek shoferi, për të cilin ata u përgjigjën se është e palejueshme që prokurori publik, duke deklaruar një gjë të tillë, të vihet në rolin e avokatit mbrojtës të të akuzuarit.

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

IMG_6922

Sela: Nuk mund të shesin opozitarizëm ata që 20 vite nuk u kujtuan për shqiptarët, dhe shkelin marrëveshjet

Mexhiti gashi kasami

Gashi, Kasami dhe Mexhiti bashkëbisedim me mërgimtarët në Zvicër

pendarovski-nato

Pendarovski: Maqedonia e Veriut është një vend i vogël me ambicie të mëdha klimatike

Dimitar Kovacevski

Kovaçevski: Me një sistem tatimor efikas dhe politika pozitive, sigurojmë stabilitet financiar të vendit

Arben Taravari

Taravari sqaron gjitha dilemat dhe akuzat, ASH është faktor, do të dij si të veprojë

arben taravari

Taravari: Bota është e polarizuar, mesazhet e Lavrov janë të pritshme

Screenshot_162

Skandal në Shkup! Një grua ua mundësoi dy burrave të kenë marrëdhënie seksuale me dy të mitura, më pas i xhiroi

Bilall Kasami

Kasami: Bujari e solli Llavrovin në Shkup që të flas kundër shqiptarëve dhe Kosovës

Zekiri muhamed

Zekiri duhet t’i kthejë mbi një milion euro

INFO

NA NDIQ