Gjylajdin Fetai flet për vaksinën kineze Sinofarm që kanë arritur në Tetovë

3 Maj, 2021
Gjylajdin Fetai

Ca informata per vaksinen e parapare”Sinofarm”qe do aplikohet ne vijim ne punktin regjional Tetove.
Vaksina Sinofarm eshte prodhim i Kines.Ne dallim prej vaksinava tjera ne vete permban fragmente te virusit te “inaktivizuar”dmth. qe nuk mund te shkaktoje semundje akute,njejte si vaksinat kunder “gripit sezonal”dhe “terbimit”.
Pas hyrjes ne organizem aktivizohet imuniteti e sidomos qelizat T-limfocite qe ngjiten per keta fragmente dhe inicojne prodhim te antitrupthave B qe formojne mbrojtje ndaj kovid pas dy dozave qe perseriten 21-28dite,per nje kohe me te gjate,nuk dihet saktesisht sa.
Simptomet anesore te kesaj vaksine si cdo tjeter jane dhimbja e lehte e krahut tek vendi iaplikimit,skuqje,plogeshti e lehte,qe kalojne brenda dy diteve.Simptome me serioze jane te rralla.
Sipas te dhenave hulumtuese ,mbrojtja tek kjo vaksine arin efikasitet 90%.
Kete vaksine mund ta marin edhe persona qe e kane kaluar kovid, me se paku 1 muaj para aplikimit te dozes se pare.
Kunderindikacion i rendesishem eshte nese personat qe do e
marin vaksinen jane te ndijshem ne ndonjeren prej perberesave te vaksines “Sinofarm”/dinatrijum hidrogen fosfat, natrijum hlorid, natrijum dihidrogen fosfat, adjuvant aluminijum-hidroksid.
Kunderindikacion eshte edhe temperatura akute,shtatezenija dhe gjidhenija
Aplikimi behet ne muskulin deltoid/shpatlla/.
Keto jane ca informata qe sigurisht duhet te dihen nga personat qe planifikojne te vaksinohen,te marrura dhe perpunuara nga faqe te besueshme.
SHENDETI NE VEND TE PARE!