Hakerët e Koresë së Veriut vodhën 400 milionë dollarë kriptovaluta vitin e kaluar

Hakerët e Koresë së Veriut vodhën pothuajse 400 milionë dollarë asete dixhitale në të paktën shtatë sulme në platformat e kriptomonedhave vitin e kaluar, pretendon një raport.

Kompania e analizës së Blockchain Chainalysis tha se ishte një nga vitet më të suksesshme të regjistruara për kriminelët kibernetikë në shtetin e mbyllur të Azisë Lindore.

Sulmet kishin në shënjestër kryesisht firmat e investimeve dhe shkëmbimet e centralizuara.

Koreja e Veriut ka mohuar në mënyrë rutinore të jetë përfshirë në sulme hakere që i atribuohen atyre.

“Nga viti 2020 deri në vitin 2021, numri i hakimeve të lidhura me Korenë e Veriut u rrit nga katër në shtatë dhe vlera e nxjerrë nga këto sulme u rrit me 40%”, tha Chainalysis në një raport.

Hakerët përdorën një sërë teknikash, duke përfshirë joshjet e phishing, shfrytëzimet e kodit dhe malëare, për të hequr fondet nga kuletat “e nxehta” të organizatave dhe më pas i zhvendosën ato në adresat e kontrolluara nga Koreja e Veriut, bëri të ditur kompania.

“Kuletat e nxehta” të kriptomonedhave janë të lidhura me internetin dhe rrjetin e kriptomonedhave dhe kështu janë të prekshme ndaj hakerimit. Ato përdoren për të dërguar dhe marrë kriptovaluta dhe i lejojnë përdoruesit të shikojnë sa argumente kanë.

Shumë ekspertë rekomandojnë lëvizjen e sasive të mëdha të kriptomonedhave që nuk nevojiten çdo ditë në kuleta “e ftohta”, të cilat janë shkëputur nga interneti më i gjerë.

Chainalysis tha se ka të ngjarë që shumë nga sulmet e vitit të kaluar të jenë kryer nga i ashtuquajturi Grupi Lazarus, një grup hakerimi i sanksionuar nga SHBA-ja, i cili besohet se kontrollohet nga byroja kryesore e inteligjencës së Koresë së Veriut, Byroja e Përgjithshme e Zbulimit.

Grupi Lazarus është akuzuar më parë për përfshirje në sulmet “WannaCry”, hakerimin e bankave ndërkombëtare dhe llogaritë e klientëve dhe sulmet kibernetike ndaj Sony Pictures në vitin 2014.