Halli i Brnabiçit

0

Kryeministrja e Serbisë deklaroi të mërkurën se çdo hap për krijimin e një ushtrie në Kosovë, mund të provokojë një ndërhyrje ushtarake nga Beogradi, dy dekada pas kryengritjes së shqiptarëve të Kosovës kundër sundimit serb. Parlamenti kryesisht shqiptar etnik i Kosovës, është i vendosur të votojë më 14 dhjetor nëse do të transformojë forcën e saj të mbrojtjes prej 4,000 trupash, por të armatosur lehtë, në një ushtri të rregullt.

Megjithëse për këtë proces mund të duhen vite, politikanët serbë pohojnë se një ushtri e Kosovës mund të përdoret për të dëbuar serbët e mbetur nga Kosova, një akuzë e mohuar nga udhëheqësit kosovarë, të cilët bazohen në mbështetjen e Bashkimit Evropian dhe SHBA-ve, në reformat dhe zhvillimin e shtetit. “Unë shpresoj se kurrë nuk do të duhet ta përdorim atë (ushtrinë), por kjo është aktualisht një nga opsionet në tryezë, pasi nuk duam ta shikojmë këtë spastrim etnik”, u tha gazetarëve në Beograd, kryeministrja Ana Brnabiç .

Analistët e Ballkanit thanë se veprimi i ushtrisë së Serbisë prej 28,000 trupash, kundër Kosovës, është shumë pak i mundshëm, duke pasur parasysh aspiratat e Beogradit për t’u bashkuar me BE-në dhe se komentet e Brnabiç duket të jenë një e keqe për nacionalistët serbë.

“Pretendimet e Brnabic janë në konflikt me një deklaratë të fundit të presidentit Aleksandar Vuçiç, i cili tha se dërgimi i ushtrisë (serbe) në Kosovë do të çonte në konflikte të drejtpërdrejta me NATO-n”, tha Milan Karagaca, një ish diplomat ushtarak dhe një anëtar i Qendra për Hulumtime të Politikës së Jashtme në Beograd.