Historiani bullgar: Maqedonasit po vjedhin figurat tona historike

“Shpallja e Joakim Krçovskit “pishtar i parë i Maqedonisë” është akt antihistorik dhe nuk përputhet me të vërtetën”, pohon historiani bullgar Plamen Pavlov.

Në një intervistë për BGNES, Pavlov tha se vetë Krçovski ka thënë se ka shkruar në gjuhën më të thjeshtë bullgare për të qenë më i kuptueshëm për njerëzit, duke ikur nga të ashtuquajturat, normë e vjetër bullgare, përcjell INA.

“E gjithë puna e tij dhe e gjithë jeta e tij tregon se ai është arsimtar bullgar. Vetë Manastiri i Osogovës, nga ana tjetër, ka qenë gjithmonë qendra e spiritualitetit bullgar jo vetëm në rajonin e Kriva Pallankës, por edhe në të gjithë rajonin e Kjustendilit”, tha Pavlov.

Sipas tij, ky nuk është rasti i parë i tillë i vjedhjes. Pavlov kujton se para disa vitesh KOM-i e ka shpallur shenjtor murgun Kiril Pejçinoviq, ndërsa tani, sipas tij, e njëjta gjë është edhe me Joakim Krçovskin. Të dy ishin rilindës bullgarë, të ngjashëm me peshkopin Sofronij Vraçanski. Dallimi, shton ai, është se Krçoovski dhe Pejçinovi „“ tejkaluan “territorin e Maqedonisë së sotme dhe” pushtuan “vendet e tjera bullgare në territoret bullgare perëndimore.

Për Pavlovin, kjo është dëshmi se Kisha Ortodokse Maqedonase dominohet nga forca që kundërshtojnë dialogun me Kishën Ortodokse Bullgare dhe veçanërisht me Bullgarinë. (INA)