Hulumtimet afatgjate kanë zbuluar se cilat 3 ushqime shkurtojnë jetëgjatësinë

Nëse mishi i viçit, mishi i pulës dhe bulmeti janë pjesë e rregullt e dietës suaj, ndoshta është koha për të bërë disa ndryshime

Sipas një studimi nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Penn State në Pensilvani, mishi i viçit, pulës dhe produktet e qumështit mund të shkurtojnë jetëgjatësinë. Rreziku i mundshëm qëndron në aminoacidet e squfurit që përmbajnë këto ushqime dhe hulumtimet kanë treguar se konsumimi i sasive të mëdha të këtyre acideve mund të çojë në një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare dhe madje edhe vdekjes.

Studimi zgjati 32 vjet , dhe kur studiuesit shikuan rezultatet e gati 120,699 pjesëmarrësve nga dy studime, ata vunë re se ata që merrnin dyfishin e sasisë së aminoacideve të squfurit që konsideroheshin të arsyeshme kishin një rrezik vjetor 12% të rritjes së zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare dhe 28%. rrezik më i lartë për të vdekur nga kjo gjendje .

Ata zbuluan gjithashtu se shumica e aminoacideve të squfurit vijnë nga ushqime si viçi, pula dhe bulmeti. “Kërkimet e reja tregojnë se një dietë e pasur me proteina shtazore lidhet me një shëndet më të dobët”, tha dietologia Lisa Young.

Aminoacidet e squfurit janë thelbësore për metabolizmin dhe shëndetin e përgjithshëm , por një person mesatar në SHBA gëlltit dy herë e gjysmë më shumë aminoacide squfuri sesa nevojitet. Hulumtimet kanë treguar se një dietë e pasur me fruta dhe perime dhe proteina bimore si fasulet dhe arrat është e nevojshme për shëndetin e zemrës.

Nutricionisti Young beson se nuk është e nevojshme të eliminohen ushqimet e pasura me acide sulfurike, por të fokusohemi në krijimin e zakoneve të shëndetshme të të ushqyerit .

“Kjo mund të jetë pjesë e arsyes pse njerëzit që hanë kryesisht ushqime të shëndetshme bimore kanë një shkallë më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare sesa ata që hanë sasi të mëdha të mishit dhe ushqimeve të qumështit,” tha Laila Al-Shaar , asistente profesore e epidemiologjisë dhe një nga. autorët e studimit.

Al-Shaar tha se njerëzit mund të marrin nevojën e tyre mesatare të vlerësuar për aminoacide squfuri, ose 15 miligramë për kilogram të peshës trupore në ditë, nëpërmjet burimeve bimore ose peshkut . Për një të rritur me rreth 70 kilogramë, për shembull, kjo do të thotë 1 filxhan tofu dhe 1 filxhan thjerrëza në ditë.

Të paktën 94% e pjesëmarrësve ishin të bardhë dhe duke qenë se ata ishin punonjës shëndetësorë, statusi i tyre socio-ekonomik mund të mos përfaqësojë të gjithë popullsinë. Kjo do të thotë se rezultatet mund të mos jenë në gjendje të përgjithësohen për grupet e tjera, tha Al-Shaar. Kështu, studimet e tjera duhet të përfshijnë popullata me dieta të ndryshme, veçanërisht ato, marrja e proteinave të të cilave vjen kryesisht nga burimet bimore, shtoi ajo.