Inflacioni ulë pagat minimale në shumë në vende të BE

Picture of Iliria News Agency
Iliria News Agency

13/03/2023

Pagat minimale në shumë vende të BE janë ulur për shkak të inflacionit. Për shumë qytetarë nuk mjaftojnë të ardhurat aktuale për të kompensuar rritjen e çmimeve, sipas raportit të Institutit Ekonomik dhe Shoqëror.

Megjithë vendosjen e pagës minimale, të ardhurat e shumë të punësuarve në vendet e Bashkimit Evropian nuk mjaftojnë për të kompensuar inflacionin e lartë. Vetëm tek gjysma e 22 vendeve anëtare të BE që kanë vendosur me ligj pagën minimale ka mjaftuar rritja e kufirit të poshtëm të rrogës për të kompensuar rritjen e çmimeve. Të dhënat i ofron raporti ndërkombëtar për pagën minimale i Institutit për Studime Ekonomike dhe Shkencore, WSI i fondacionit Hans-Böckler, të cilit i referohet agjencia e lajmeve, epd.

Studiuesit vërejnë ´se në Gjermani ka pasur më shumë efekt se në vende të tjera të BE ndihma për sigurimin e fuqisë blerëse, pasi në tetor 2022 paga minimale u rrit në 12 euro në orë. Sipas studiuesve, ky ishte ishte një kontribut i rëndësishëm për të mbështetur kërkesën dhe zhvillimin ekonomik pas krizës për shkak të luftës në Ukrainë.

Kurse në 10 vende të BE të punësuarit kanë pasur humbje të ndjeshme reale të fuqisë blerëse, megjithëse edhe ata merrnin pagën minimale ligjore. Në 18 vende të BE u rrit paga minimale me fillimin e vitit 2023, disa vende e rritën atë gjatë vitit 2022. Mesatarja e rritjes së pagës minimale ishte 12% kundrejt 1 janarit 2022, por për shkak të rritjes së menjëhershme të çmimeve dhe zhvlerësimit si pasojë e inflacionit, kjo rritje mesatare ishte vetëm në vlerën 0,6%.
Me një pagë minimale 12 euro në orë Gjermania ndodhet në vitin 2023 ndër vendet me pagën më të lartë minimale. Në krye qëndron Luksemburgu me 13,80 euro. Pas Gjermanisë me një diferencë të vogël qëndron Belgjika me një pagë minimale 11,85 dhe Holanda me 11,75. Në Irlandë paguhen minimalisht 11,30 euro për orë pune dhe në Francë 11,27

TË FUNDIT
4 orë
Durmishi: Mbështetje financiare prej 80 milionë denarë për ndërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme, për zejtarët, për vendosjen e standardeve HALLALL dhe ISO dhe projektet për zhvillimin e sipërmarrësisë
21 orë
Nikolloski: Janë paguar pagat e Infrastrukturës së Hekurudhave të Maqedonisë, Hekurudhave të Maqedonisë Transport dhe Postat e Maqedonisë
2 ditë
Ndahen 4.1 miliardë denarë për paga dhe pesë miliardë për pensione
3 ditë
Mbi 1800 kompani janë mbyllur gjatë 2024 në Maqedoninë e Veriut
4 ditë
Kompanitë e sigurimit në Shqipëri ja sa miliona euro fituan gjatë 2023

ME TE LEXUARA

21 orë
Nikolloski: Janë paguar pagat e Infrastrukturës së Hekurudhave të Maqedonisë, Hekurudhave të Maqedonisë Transport dhe Postat e Maqedonisë
4 orë
Durmishi: Mbështetje financiare prej 80 milionë denarë për ndërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme, për zejtarët, për vendosjen e standardeve HALLALL dhe ISO dhe projektet për zhvillimin e sipërmarrësisë

LEXO MË SHUMË

besar durmishi

Durmishi: Mbështetje financiare prej 80 milionë denarë për ndërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme, për zejtarët, për vendosjen e standardeve HALLALL dhe ISO dhe projektet për zhvillimin e sipërmarrësisë

Aleksandar Nikolovski

Nikolloski: Janë paguar pagat e Infrastrukturës së Hekurudhave të Maqedonisë, Hekurudhave të Maqedonisë Transport dhe Postat e Maqedonisë

denar

Ndahen 4.1 miliardë denarë për paga dhe pesë miliardë për pensione

dry falimentim biznes

Mbi 1800 kompani janë mbyllur gjatë 2024 në Maqedoninë e Veriut

kontabilitet menaxher biznes

Kompanitë e sigurimit në Shqipëri ja sa miliona euro fituan gjatë 2023

GRURI

Vala e të nxehtit është e favorshme për korrjen e elbit dhe grurit

mickoski orban

Takimi Mickoski – Orban: 500 milionë euro hua nga Hungaria, ja si do të shfrytëzohen

banka-popullore

Banka Popullore dorëzoi kërkesën për anëtarësim në SEPA

hekurudh

Posta dhe Hekurudhat të mbytura në borxhe

INFO

NA NDIQ