Intervista të kandidatëve për përbërjen e re të Komisionit për antikorrupsion

Picture of INA
INA

23/11/2023

Komisioni parlamentar për zgjedhje dhe emërime sot do të mbajë mbledhje ku do të realizohen intervista me kandidatët e paraqitur për kryetarë dhe anëtarë të Komisionit Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit (KSHPK).

Komisioni për selektimin e kandidatëve për kryetar dhe anëtarë të KSHPK ​​është i përbërë nga shtatë anëtarë dhe është formuar me datën 14 të këtij muaji konform vendimit të Kuvendit për shpalljen e konkursit publik për zgjedhjen e kryetarit dhe anëtarët e KSHPK-së.

Anëtarë të Komisionit përzgjedhës janë Jovan Andonovski, zëvendës i Avokati të Popullit i nominuar nga Avokati i Popullit, Snezhana Kamiloska Tërpkoska, përfaqësuese e Qendrës maqedonase për bashkëpunim ndërkombëtar Shkup, anëtare e Këshillit për bashkëpunim ndërmjet Qeverisë dhe sektorit civil në sferën e demokracisë dhe sundimit të ligjit, Nikolla Dodov përfaqësues i Asociacionit për nxitje dhe promovim të informatikës, Asociacioni i studentëve informaticientë Shkup, anëtar i Këshillit për bashkëpunim mes Qeverisë dhe sektorit civil në sferën e mediave dhe shoqërisë informatike dhe deputetë nga pushteti Fanica Nikollovska dhe Berat Ajdari dhe nga opozita Eli Panova dhe Kastriot Rexhepi.

Sipas ligjit, Komisioni për selektim e formon listën e kandidatëve dhe pas pesë ditësh fillojnë intervistat. Në intervista marrin pjesë përfaqësues të disa institucioneve, por edhe të organizatave joqeveritare të cilët mund t’u bëjnë pyetje përfaqësuesve të ardhshëm të antikorrupsionit dhe e gjithë kjo do të transmetohet në kanalin parlamentar.

Mandati i anëtarëve aktual të Komisionit, Biljana Ivanovska, Vlladimir Georgiev, Sofka Pejovska Dojçinovska, Katica Nikollovska, Nuri Bajrami, Goran Tërpenoski dhe Shemsi Sallai skadon më 7 shkurt të vitit të ardhshëm dhe ata nuk kanë të drejtë rizgjedhje. Komisioni i ri duhet të fillojë së funksionuari më 8 shkurt 2024.

Për kryetar të KSHPK-së mund të zgjidhet personi i cili është shtetas i Maqedonisë së Veriut dhe që jeton në vend i cili duhet të posedojë aftësi, të ketë arsim të lartë në sferën e shkencave juridike ose në sferën e shkencave politike, komunikuese ose ekonomike. Përveç arsimit të lartë, kërkohet të paktën dhjetë vjet përvojë pune pas diplomimit. Njëherësh tetë vjet përvojë pune duhet të ketë në fushën e zbulimit ose parandalimit të korrupsionit, sundimit të ligjit apo qeverisjes së mirë.

Kandidatët për anëtarë duhet të kenë gjashtë vite aktivitet madje në sferat që lidhen me zbulimin e korrupsionit. Edhe kryetari edhe anëtarët e KSHPK-së nuk duhet të jenë anëtarë të Kuvendit, as të Qeverisë, as donatorë e funksionarë të ndonjë partie politike.

TË FUNDIT
6 orë
Arben Taravari: Ta mbështesim fuqishëm Muharrem Salihun për eurodeputet
8 orë
Geer: Qeveria e re ta vazhdojë rrugën europiane të vendit
8 orë
Visar Ademi: Për fat të keq në 20 vitet e kaluara politikanët shqiptarë më tepër kanë shikuar llogaritë e tyre bankare se sa të drejtat tona
9 orë
Ministria e Drejtësisë: Dënojmë gjuhën denigruese të VMRO-së ndaj institucioneve shtetërore
10 orë
Qeveria e re do të shtohet me ministri të reja

ME TE LEXUARA

15 orë
Ahmeti: Nuk ka arsye për të shkarkuar Artan Grubin, Fatmir Besimin e Nazim Bushin nga postet partiake
9 orë
Ministria e Drejtësisë: Dënojmë gjuhën denigruese të VMRO-së ndaj institucioneve shtetërore
18 orë
Kasami: Fronti Evropian të luaj rol konstruktiv në opozitë
15 orë
Ja në cilat komuna të Maqedonisë së Veriut do të ketë zgjedhje të parakohshme komunale
8 orë
Visar Ademi: Për fat të keq në 20 vitet e kaluara politikanët shqiptarë më tepër kanë shikuar llogaritë e tyre bankare se sa të drejtat tona
18 orë
LLoga: Dhuna e numrave nga komuniteti shumicë në Maqedoninë e Veriut ka dhuruar vetëm pasoja për shqiptarët
15 orë
Memetin s’mund ta shkarkojnë, por e sugjerojnë: Të mos marrë pjesë në punën e Këshillit të Prokurorëve derisa zgjat procedura kundër tij
1 ditë
Osmani uron Gashin: Shqiptarët e RMV-së kanë luajtur rol kyç në shtetformim

LEXO MË SHUMË

IMG_2555

Arben Taravari: Ta mbështesim fuqishëm Muharrem Salihun për eurodeputet

dejvid daviv gir geer

Geer: Qeveria e re ta vazhdojë rrugën europiane të vendit

IMG_2550

Visar Ademi: Për fat të keq në 20 vitet e kaluara politikanët shqiptarë më tepër kanë shikuar llogaritë e tyre bankare se sa të drejtat tona

Ministria-e-Drejtesise_1-780x470-1

Ministria e Drejtësisë: Dënojmë gjuhën denigruese të VMRO-së ndaj institucioneve shtetërore

qeveria-750x430

Qeveria e re do të shtohet me ministri të reja

vmro

VMRO-DPMNE: Kacarska ka lënë një faqe të zezë në historinë e Gjykatën Kushtetuese

vlen gashi kasami mexhiti taravari

VLEN do të shndërrohet në një parti politike?! Kush do të jetë kryetar i partisë?

qeveria

Nga sot vijon të rrjedhë afati dhjetëditor për formimin e Qeverisë

fronti evropian vlen

VLEN: BDI të reformohet, e jo të bojkotojë

INFO

NA NDIQ