Ja cila është procedura për miratimin e ndryshimeve kushtetuese

INA
INA

14 Gusht, 2023

Të premten në Kuvend duhet të fillojë mbledhja plenare për ndryshimet kushtetuese. Procedura tashmë ka filluar me atë që më 25 korrik, Komisioni për ndryshime kushtetuese e votoi nevojën për miratim të ndryshimeve kushtetuese dhe konkludimeve të cilat ia kaloi Kuvendit.

Intervenimet në Kushtetutë kanë të bëjnë me shtimin e pjesëve të popujve në Preambulë dhe nenet 49 dhe 78 nga Kushtetuta, gjatë numërimit të disa popujve në shtet. Në formulimin: “Qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut, populli maqedonas, një pjesë e popullit shqiptar, populli turk, populli vlleh, populli serb, populli rom, boshnjak dhe të tjerët”, pas fjalës populli boshnjak vihet presje dhe shtohet: populli bullgar, populli kroat, populli malazez, populli slloven, populli hebraik dhe populli egjiptian.

Në pajtim me atë, është bërë ndryshim edhe në Komitetin për marrëdhënie mes bashkësive për ruajtjen e paritetit të përfaqësuesve në Parlament të të gjitha bashkësive të konstatuara kështu në Preambulën e Kushtetutës.

Më 18 gusht, Kuvendi fillimisht duhet ta votojë rendin e ditës me pikën e vetme – Propozimin për qasje drejt ndryshimit të Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë së Veriut për çka nevojiten 61 vota. Më pas qasja do të jetë drejt debatit rreth propozimit.

Siç qëndron në nenin 196 paragrafi 1 nga Rregullorja, për propozimin për qasje drejt ndryshimit të Kushtetutës, në mbledhjen e Kuvendit zhvillohet debat në tërësi i cili mund të zgjasë më së shumti dhjetë ditë pune.

Deputeti gjatë debatit mund të flasë disa herë në kohëzgjatje prej gjithsej 20 minutave, ndërsa koordinuesi i grupit të deputetëve gjithsej 30 minuta. Përfaqësuesi i propozuesit në debat mund të flasë disa herë, por jo më shumë se 30 minuta gjithsej.

Vendimin për qasje drejt ndryshimit të Kushtetutës, Kuvendi e sjell me shumicë prej dy të tretave nga numri i përgjithshëm i deputetëve, përkatësisht me 80 vota. Nëse nuk e ka shumicën e nevojshme, procedura nuk mund të vazhdojë.

Nëse me shumicë prej dy të tretave, miratohet nevoja për miratim të ndryshimeve kushtetuese, Kuvendi miraton konkludim dhe materialin ia dërgon Qeverisë. Kuvendi, me konkludimin cakton afat në të cilin parashtruesi, përkaëtsisht Qeveria, përgatitë tekst të projekt amandamenteve të Kushtetutës, të cilin ia parashtron kryetarit të Kuvendit, pas çka Kuvendi në procedurë identike në kuptimin e afateve do të diskutojë rreth tyre, sqaron shërbimi kuvendor për shtyp.

Ajo tashmë është faza e dytë e procedurës për ndryshim të Kushtetutës që përfshin përgatitje dhe konstatim të projekt-amandamenteve.

Afatet e rregullores parashohin se nga momenti i parashtrimit të projekt-amandamenteve në Kuvend, deri në mbajtjen e mbledhjes plenare për miratimin e tyre, duhet të kalojnë së paku 30 ditë. Në këtë fazë, debati për secilin projekt-amandament individualisht mund të zgjasë më së shumti nga tre ditë edhe në Komision edhe në mbledhjen plenare, por sërish – sepse secili deputet mund të flasë gjithsej jo më shumë se 10 minuta, kjo fazë teorikisht mund të përfundojë më shpejtë se afatet e lejuara maksimale.

Pasi që Parlamenti, me së paku 61 vota do t’i konstatojë projekt-amandamentet, ato shkojnë në diskutim publik, që është fazë e ndërmjetme para etapës së tretë përfundimtare e procedurës për ndryshim të Kushtetutës. Pas diskutimit publik, kohëzgjatjen e të cilit e konfirmon Kuvendi gjatë miratimit të projekt-amandamenteve, Qeveria do të duhet t’i përgatisë propozim-amandamentet. Dhe sërish, prej momentit të parashtrimit të projekt-amandamenteve në Kuvend deri në mbajtjen e mbledhjes plenare për miratimin e tyre duhet të kalojnë së paku 30 ditë.

Rregullorja parasheh afate të sakta për debat në Komisionin ligjvënës-juridik për çështje kushtetuese, si dhe në mbledhje plenare.

Vendimi përfundimtar për miratim të amandamenteve sillet me së paku 80 vota, ndërsa për amandamentin e Preambulës, përveç shumicës prej dy të tretave, nevojitet edhe shumica e Badinterit.

Nëse procedura zhvillohet sipas afateve më të shkurta të mundshme, për finalizim të tre fazave dp të nevojiten së paku tre muaj e gjysmë.

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

Dritan Abazovic

Abazoviq tregon pse nuk martohet: Nuk jep askush vajzën, nuk di çfarë të them (VIDEO)

arber ademi

Ademi: BDI do ta mbështes ligjin për amnisti

edi rama

Mediumi “FT” del me korrigjim për intervistën e Ramës: “Toka e askujt”, e ka pasur vetëm për Veriun, jo për gjithë Kosovën

edita

Edita Tahiri reagon ashpër pas intervistës së Ramës në “FT”: Të hulumtohet origjina kombëtare e tij

Prokuroria

Vazhdon greva në prokurori – grupi i punës do të ketë afat prej 10 ditëve për arritjen e marrëveshjes

mickoski

Mickoski kërkon takim liderësh për zgjedhje

IMG_5720

Policët Shqiptarë në Amerikë, krijojnë fond humanitar për familjen e policit të vrarë në veri të Kosovës, Afrim Bunjaku

biden

Komuniteti shqiptaro-amerikan letër presidentit Biden, shpreh shqetësim për rrezikun nga Serbia

IMG_5719

Politikani serb: Radoiçiq u mor vesh me autoritetet serbe, prandaj u lirua

INFO

NA NDIQ