Ju del gjumi gjatë natës, kjo është një shenjë se kolesteroli po ju bllokon arteriet

Një nga simptomat e kolesterolit të lartë mund t’ju bëjë të zgjoheni natën.

Për çfarë duhet të shqetësohemi?
Kolesteroli i lartë i patrajtuar

Një nga shenjat e para të kolesterolit të tepërt në gjak është sëmundja e arterieve periferike (PAD). Në fakt është një grup sëmundjesh që çojnë në ngushtimin ose bllokimin e arterieve të mëdha, duke përjashtuar arteriet koronare, harkun e aortës dhe arteriet cerebrale. Një nga shkaqet e sëmundjes së arterieve periferike është grumbullimi i pllakës aterosklerotike në arterie. Kjo gjendje mund të zhvillohet për një periudhë të gjatë kohore dhe depozitimi gradual i pllakës aterosklerotike shkakton trashje të arterieve.

Arsyet e tjera për zhvillimin e sëmundjes së arterieve periferike përfshijnë inflamacionin, defektin anatomik, trombin ose emboli. Cila është shenja e parë e dukshme e sëmundjes së arterieve periferike?

Zgjimi gjatë natës
Ndër simptomat më të zakonshme të sëmundjes së arterieve periferike është klaudikacioni intermitent. Ndodh në rreth 10-15 përqind. Çfarë është kjo simptomë? Claudikacioni është një ndjenjë shqetësimi, dhimbjeje ose ngërçe në këmbë që shkaktohet nga aktiviteti dhe zhduket me pushim. Siç theksojnë ekspertët nga WebMD, klaudikacioni mund të ndodhë edhe gjatë natës dhe të shkaktojë zgjime nga gjumi. Është një ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë ose vetëm në gishta. Dhimbja e lidhur me ngushtimin e arterieve mund të jetë e lehtë, por mund të jetë edhe e rëndë.

Ekspertët shpjegojnë se ndryshimi i pozicionit tuaj, vendosja e këmbëve poshtë ose ngritja në këmbë, ndihmon sepse rrjedh gjaku poshtë gjymtyrëve. Pra, nëse zgjoheni natën me dhimbje në këmbë, ia vlen të kontrolloni nivelin e kolesterolit në gjak. Ky është një nga testet më bazë dhe mund t’u përgjigjet shumë pyetjeve që lidhen me shëndetin arterial.