Kanë thënë për shqiptarët

0

Carl Riter von Soxi:Ndjenjën e vjetër kombëtare e mbrojtën më shumë se të tjerët shqiptarët.

Hobhose:,,Kur banorët e provincave të tjera pyetën se kush janë,ata do thonë:,,Jemi turq,,ose ,,Jemi kristianë,,.Kurse një burrë i këtij vendi të përgjigjet:,,Unë jam shqiptar,,!

A.Lamratim:,,E vetmja gjë e palujtshme të shqiptarët është pasioni për pavarësi dhe lavdi,,!

Grisebach:,,Shqiptarët janë popullsi që nuk dallohen dot nga aparenca si myslimanë se e kristianë është,,.

Dr.Hamler:,,Shqiptarët nuk kanë gjuhë të unifikuar.Kjo vjen nga historia e tyre.Por kjo nuk do të thotë se nuk janë ndër popujt më me kulturë në Evropë,,!

Bernard Borej:,,Të huajt kanë vënë re që toskët dhe gegët,çfarëdo qofshin,krishterë apo myslimanë,krijojnë një familje unike,të bashkuar,jo vetëm nga lindja e gjakut,por,në radhë të parë,nga ideali i ringritjes së kombit të tyre,,!

Aleksandër Gilfreding:,,Një gjerman ka konstatuar  se ,,sllavi,greku,vllahu,lirinë e vë mbi fenë e tij,shqiptari ndërkaq lrinë e vë madje edhe mbi fenë,,!

Atë Lavro Mihaçeviq:,,Shqiptari më tepër mburret që është shqiptar se sa fenë e vet,,.

Th.Arnold:,,Ndërmjet myslimanëve dhe krishterëve  shqiptarë nuk ekziston kurrfarë antoganizmi,edhe kjo ka vazhduar me breza të tërë.Faktori i besimit nuk ka qenë shkas për ndasi me tyre,,.

Permblodhi: S.Karaçica