Kisha Katolike e Japonisë fillon hetimin e akuzave për abuzim seksual

0

Kisha Katolike në Japoni po përgatitet të hetojë akuzat për abuzim seksual ndaj të miturve nga priftërinjtë e tij, duke përfshirë akuzat nga 20 vjet më parë, thanë zyrtarët të enjten.

Konferenca e Ipeshkvijve Katolikë në Japoni tha se ka ngritur një komision në çdo dioqezë për pretendime dhe konsultime lidhur me abuzimin seksual por detajet e një hetimi nuk janë vendosur.

Konferenca me bazë në Tokio tha se anketat e së kaluarës gjetën dy raste të raportuara në vitin 2002 dhe pesë në vitin 2012, të cilat nuk janë verifikuar ose janë të destinuara për zbulim. Ato raste të kaluara do të hetohen, duke përfshirë nëse janë dënuar abuzuesit e dyshuar, çfarë dënimi kanë marrë dhe se si ipeshkujt u janë përgjigjur viktimave, tha Konferenca në një email duke iu përgjigjur pyetjeve.

Vendimi vjen pasi Papa Françesku thirri një samit të ipeshkëve në shkurt në përgjigje të skandaleve botërore që përfshinin klerikët katolikë. Ai pritet të vizitojë Japoninë në nëntor në vizitën e parë papale në vend që nga Gjon Pali II në 1981, transmeton Gazeta e Re.

Konferenca Ipeshkvore Katolike në Japoni tha në deklaratën e saj se anketa e vitit 2002 përfshinte pyetje konfidenciale për priftin kryesor në çdo dioqezë, ndërsa sondazhi i vitit 2012 ishte menduar si një referencë në përpilimin e një manuali për përdorim të brendshëm, sesa si një gjetje faktesh hetimi ose zgjidhja e problemit.

Ajo tha se studimi i veçantë për ngacmimin seksual në 2004 gjithashtu gjeti 17 raste të “kontakteve fizike shtrënguese” kryesisht nga priftërinjtë dhe viktimat përfshinin fëmijë. Anketa, e marrë nga 110 të anketuar, gjeti gjithashtu 10 raste të tjera të ngacmimit seksual, duke përfshirë atë verbal.

Një burrë 62 vjeçar erdhi kohët e fundit duke thënë se ai ishte abuzuar seksualisht nga një prift disa dekada më parë kur ai ishte në një shkollë të djemve katolikë në Tokion perëndimore. Ka pasur pohime të tjera të abuzimit në shkollat ​​e ndryshme katolike, por shkalla e problemit ka mbetur e panjohur.

“Shumë nga rastet e dyshuara si kontaktet fizike shtrënguese u detyruan nga priftërinjtë”, tha konferenca. “Ne besojmë se ka ende një numër të konsiderueshëm njerëzish që nuk mund të flasin deri sot, 15 vjet që nga vrojtimi”.

Komuniteti Katolik i Japonisë numëron rreth 440,000, ose 0,3 për qind të popullsisë. /Gazetaere.com/