Kjo është arsyeja pse nuk duhet të pini kurrë ujë para gjumit

Pirja e ujit para gjumit është diçka që shumica e njerëzve e bëjnë pa dyshim çdo natë. Por a e dinit se në fakt mund të shkatërrojë shëndetin tuaj? Sigurisht, pirja e ujit është absolutisht e nevojshme dhe e dobishme, por pirja e ujit para gjumit mund të prishë ciklin tuaj të gjumit.

Siç shpjegon ekspertja e gjumit dhe psikologia e mirëqenies Ieva Kubiliute: “Unë gjithmonë i këshilloj klientët që të ndalojnë pirjen e ujit dy orë para gjumit, sepse ai prish ciklet e tyre të gjumit . ” Ieva thotë se pirja e ujit disa minuta para gjumit ju bën më të prirur për të zhvilluar mbihidrim, gjë që mund të ketë efekte afatgjata në gjumë. “Nëse keni shumë lëngje në sistemin tuaj, mund t’ju duhet të shkoni në tualet gjatë natës. Kjo mund të prishë ciklin tuaj të gjumit, duke ndikuar negativisht në cilësinë tuaj të gjumit. “Nëse nuk e korrigjoni gjumin e ndërprerë, mund të zhvilloni mungesë gjumi” , shton ajo.

Siç shpjegon eksperti i gjumit i Dreams, Sammy Margo: “Ana e keqe kryesore e pirjes së ujit para gjumit është se ka të ngjarë të na zgjojë në mes të natës. Kjo mund të shkaktojë shqetësime të gjumit që më pas mund të ndikojnë në shëndetin dhe stilin tonë të jetesës. Natyrisht është e rëndësishme të qëndrojmë të hidratuar, por duhet të marrim parasysh kohën e kësaj”.

E njohur në botën mjekësore si nokturia, zgjimi në mes të natës është më i zakonshëm për ata që nuk flenë shumë thellë. “Është shumë e zakonshme të supozosh se ke nevojë për tualetin dhe zgjohesh”, shton ajo. Në një studim të botuar në Qendrën Kombëtare për Informacionin e Bioteknologjisë, u raportua se nokturia mund të shkaktojë probleme të tilla si privimi i gjumit, përgjumja gjatë ditës, mungesa e përqendrimit dhe koordinimit, reduktimi i kreativitetit dhe ndryshimet e humorit.

“Ashtu si shumica e gjërave, ka të mirat dhe të këqijat për të pirë ujë para gjumit,” shton Sammy. “Thjesht, nëse mund të arrini një gjumë të plotë të natës me një gotë të vogël ujë para gjumit, atëherë bëjeni. Por ekuilibri është thelbësor dhe duhet të jeni të vetëdijshëm se si marrja e ujit ndikon në gjumin tuaj”.

Gjetja e qasjes së duhur mund të vijë vetëm nga të qenit i vetëdijshëm se sa shumë pini para gjumit dhe si ndikon kjo në gjumin tuaj. Për të shmangur urinimin në mes të natës, duhet të përpiqeni të rrisni nivelet e hidratimit gjatë ditës./abcnews.al