Klerikët serbë akuzojnë Vuçiqin për “tradhti”

0

Klerikët ortodoksë serbë kanë nisur një sulm të ashpër mbi mënyrën se si autoritetet serbe kanë të bëjnë me çështjen e Kosovës, me të gjithë por duke akuzuar presidentin e vendit për “tradhti “, duke ofruar një kompromis mbi pavarësinë e Kosovës.Ish-peshkopi në Bosnje, Atanasije Jevtic, tha se “Tito i vogël” tani i ngarkuar për vendin duke iu referuar presidentit Aleksandar Vuçiç, nuk do të kishte sukses, duke shtuar se çdo “kompromis” me Kosovën mbi pavarësinë e saj nga Serbia do të ishte “tradhti e madhe”.

Peshkopi i Kishës Ortodokse serbe në Malin e Zi, Amfilohije ishte më pak i drejtpërdrejtë ndaj Vuçiqit.“Koha ka sjellë në sipërfaqe njerëz që mendojnë se janë udhëheqës, por nuk e dinë që Mbretëria e Qiellit është e vetmja realitet i kësaj bote. Por serbët në Kosovë dhe Metohi e kanë kuptuar këtë, prandaj ata kanë mbijetuar “, tha Amfilohije.Klerikët po flisnin të martën rreth Kosovës në Fakultetin e Teologjisë Ortodokse në Beograd, njoftoi gazeta ditore e Danas.Kisha e fuqishme e Serbisë po alarmohet gjithnjë e më shumë mbi politikën e qeverisë për Kosovën, me sa duket duke frikë se, nën presionin e BE dhe SHBA, Beogradi do të japë presion për të njohur, në një farë mënyre, statusin e pavarur të Kosovës, shkruan kjo gazetë përcjell Telegrafi.Sinodi i Shenjtë drejtues i Kishës u kërkoi autoriteteve të Beogradit më 11 maj për të siguruar që Kosova të mbetet pjesë e Serbisë dhe të refuzojë të bjerë dakord për çdo shkëmbim territorial.“Kosova dhe Metohija … nuk është një çështje e ideologjisë kombëtare ose mitologjisë, e as më tepër vetëm e territorit, por përfaqëson thelbin e kishës dhe qenies kombëtare dhe ekzistencës sonë, pa të cilën ne jemi të humbur në procesin e globalizimit të përgjithshëm dhe sekularizimit , ” thuhet në deklaratën e kishës.Sipas të përditshmes Blic, Vuçicq e quajti qëndrimin e Kishës mbi Kosovën “joreale “.Ndërkohë, Kisha Ortodokse Serbe ka mbajtur një linjë të qartë nacionaliste se Kosova është dhe duhet të mbetet pjesë e Serbisë dhe nuk duhet të tregtohet për anëtarësimin në BE.Patriarku Irinej tha më 5 prill se Kisha mbeti e gatshme “për të mbrojtur Kosovën”, por shtoi pastaj se “krerët e vendit po luftojnë seriozisht dhe me guxim me problemet e Kosovës”.