Komisioni për Zgjedhje dhe Emërime do të propozojë kandidatë për përbërjen e re të Komisionit për antikorrupsion

Picture of INA
INA

01/12/2023

Komisioni parlamentar për zgjedhje dhe emërime në seancën e sotme duhet të zgjedhë shtatë kandidatë për anëtarë të ardhshëm të Komisionit Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit, të cilët më pas do t’ia propozojë Kuvendit. Pritet që kjo pikë të jetë në rendin e ditës së seancës së ardhshme plenare. Që të votohen anëtarët e rinj e KSHPK-së është e nevojshme një shumicë e thjeshtë.

Ranglista me pikët e fituara tashmë është publikuar në ueb faqen e Kuvendit, ndërsa Tatjana Dimitrovska, punonjëse e Entit Shtetëror të Auditimit (ESSH) është më e larta në të – 76 pikë, në vend të dytë është gjyqtarja e Gjykatës themelore Sofia Spasova Medarska – 75, 86, dy ish-këshilltare në KSHPK Biljana Karakashova Shulev – 74,28 dhe Besnik Xhemaili – 74,14, auditorët Zoran Bogoevski – 73,57, Cveta Ristovska – 70,57 dhe Demiri Servet, 67,28, avokatët Vladimir Klekovski 65,57 dhe Susana Joshevska-Anastasovska – 65,43 ndërsa në vendin e dhjetë fitoi gazetari Daut Dauti me 64,14 pikë.

Ish-anëtari i KSHZ-së dhe ish-deputeti Boris Kondarko është në vendin e 25-të me 40 pikë, gjyqtarja nga Gjykata Themelore Penale Slavica Andreevska në vendin e 33-të me 34,28 pikë, ish-gjyqtarja Tatjana Mihajlova në vendin e 29-të me 37 pikë dhe Maja Malahova me 27,57 pikë është në vendin e 37-të.

Sipas Ligjit për Parandalimin e Korrupsionit dhe Konfliktit të Interesit, Komisioni për selektim, listën e përcaktuar të renditjes së kandidatëve, në përputhje me kriteret e përcaktuara, ia dorëzon Komisionit për Zgjedhje dhe Emërime, i cili brenda dy ditësh ia propozon dhomës legjislative kandidatët e renditur më mirë në një listë unike propozimesh për kryetar dhe anëtarët e Komisionit Shtetëror, me një arsyetim për secilin prej kandidatëve të propozuar.

Nëse Komisioni për Zgjedhjet dhe Emërimet nuk e përcakton listën brenda afatit të caktuar, Kuvendi diskuton dhe voton individualisht secilin prej kandidatëve që plotësojnë kushtet sipas renditjes së bërë nga Komisioni Përzgjedhës. Nëse Kuvendi nuk zgjedh kryetarin dhe anëtarët e Komisionit Shtetëror, procedura e zgjedhjes përsëritet në tërësi duke shpallur konkurs menjëherë, ndërsa jo më vonë se brenda dhjetë ditëve.

Në procedurën për zgjedhjen e kryetarit dhe anëtarëve të Komisionit Shtetëror, merret parasysh parimi i përfaqësimit adekuat dhe të drejtë dhe parimi i përfaqësimit të barabartë gjinor.

Kandidatët për kryetar ose anëtar të Komisionit Shtetëror, të cilët konsiderojnë se janë shkelur dispozitat ligjore në procedurën për zgjedhjen e kryetarit ose anëtarit të Komisionit Shtetëror, kanë të drejtë të bëjnë padi në Gjykatën Administrative. Procedura në Gjykatën Administrative është urgjente.

Mandati i anëtarëve aktualë të Komisionit, Biljana Ivanovska, Vladimir Georgiev, Sofka Pejovska Dojçinovska, Katica Nikolovska, Nuri Bajrami, Goran Tërpenoski dhe Shemsi Salai përfundon më 7 shkurt 2024, ndërsa sipas ligjit nuk kanë të drejtë për rizgjedhje, as për vazhdimin e mandatit të tyre deri në zgjedhjen e Komisionit të ri, për rizgjedhje ose vazhdimin e mandatit deri në zgjedhjen e Komisionit të ri.

Komisioni i ri duhet të fillojë funksionimin më 8 shkurt 2024.

Më 23, 24 dhe 25 nëntor, të 41 kandidatët e regjistruar u morën në pyetje nga Komisioni Zgjedhor i përbërë nga deputetët e pushtetit Fanica Nikolovska dhe Berat Ajdari dhe nga opozita Eli Panova dhe Kastriot Rexhepi, si dhe Jovan Andonovski si përfaqësues i Avokatit të Popullit dhe përfaqësues të Këshillit për bashkëpunim ndërmjet organizatave joqeveritare dhe Qeverisë Snezhana Kamilovska Tërpovska dhe Nikolla Dodov.

Për kryetar të KSHPK-së mund të zgjidhet një person i cili është shtetas i Maqedonisë së Veriut dhe që jeton në vend, i cili është i aftë për të bërë biznes, i cili ka arsim të lartë në fushën e shkencave juridike ose në fushën e shkencave politike, komunikative ose ekonomike. Përveç arsimit të lartë, kërkohet të paktën dhjetë vjet përvojë pune pas diplomimit. Në të njëjtën kohë, tetë vjet përvojë pune duhet të jetë në fushat e zbulimit ose parandalimit të korrupsionit, sundimit të ligjit apo qeverisjes së mirë.

Kandidatët për anëtarësim duhet të kenë gjashtë vjet përvojë në fushat që lidhen me zbulimin e korrupsionit. Edhe kryetari edhe anëtarët e KSHPK-së nuk duhet të jenë anëtarë të Kuvendit, as në Qeveri, as donatorë e as funksionarë në ndonjë parti politike.

TË FUNDIT
11 minuta
VMRO: Për 13 ditë nuk punojnë sallat e operimit në kirurgji
55 minuta
ISHP: Epidemi e SIDA-s tek një grup i caktuar i popullsisë në vend
58 minuta
Shpërthen zjarr në kazermën “Gjorçe Petrov” në Shkup
1 orë
Sot fillon seanca për zgjedhjen kryetarit të ri të Gjykatës Kushtetuese në RMV
2 orë
Deputetja e LSDM-së dorëzon ankesë kundër Afrim Gashit: Betimin e lexoi fillimisht në gjuhën shqipe

ME TE LEXUARA

22 orë
Meta uron Gashin, kryeparlamentarin e ri të Maqedonisë së Veriut
17 orë
VMRO-DPMNE: Kacarska ka lënë një faqe të zezë në historinë e Gjykatën Kushtetuese
1 ditë
Ahmeti sot do ti shpalos hapat e ardhshëm të Frontit Evropian
2 orë
Gir: Jemi të gatshëm të punojmë me qeverinë e re dhe me të gjithë ata që mbështesin reformat
21 orë
MASH: Po dorëzohen tekstet shkollore të miratuara nga klasa e parë deri në të shtatën, nxënësit do t’i kenë të gjitha tekstet shkollore para fillimit të vitit të ri shkollor
15 orë
Qeveria e re do të shtohet me ministri të reja
24 orë
Memeti do të tërhiqet nga Këshilli i Prokurorëve, lajmërohet se nuk do shkoj në mbledhje
2 orë
Visar Ademi: Mickoskin nuk e shoh si kozmopolit, shqiptarët nuk i përfshiu te financat, mbrojtja dhe punët e jashtme
21 orë
Ahmeti: Nuk ka arsye për të shkarkuar Artan Grubin, Fatmir Besimin e Nazim Bushin nga postet partiake

LEXO MË SHUMË

Klinika-Shkup

VMRO: Për 13 ditë nuk punojnë sallat e operimit në kirurgji

hiv sida

ISHP: Epidemi e SIDA-s tek një grup i caktuar i popullsisë në vend

zjarrfikes

Shpërthen zjarr në kazermën “Gjorçe Petrov” në Shkup

Prokuroria

Sot fillon seanca për zgjedhjen kryetarit të ri të Gjykatës Kushtetuese në RMV

Bisera Kostadinovska Stojçevska

Deputetja e LSDM-së dorëzon ankesë kundër Afrim Gashit: Betimin e lexoi fillimisht në gjuhën shqipe

visar-ademiu-600x360

Visar Ademi: Mickoskin nuk e shoh si kozmopolit, shqiptarët nuk i përfshiu te financat, mbrojtja dhe punët e jashtme

dejvid daviv gir geer

Gir: Jemi të gatshëm të punojmë me qeverinë e re dhe me të gjithë ata që mbështesin reformat

gjykata administrative

Gjykata Administrative nuk pranoi padinë e Frontit Evropian për rivotim në Llërcë

posta-780x439-1

Agjencia e postave do ta prezantojë gjendjen e tregut postar në RMV

INFO

NA NDIQ