Kosova dhe Shqipëria i bashkojnë tregjet energjetike

Picture of Iliria News Agency
Iliria News Agency

11/01/2023

Kosova dhe Shqipëria do ta funksionalizojnë Bursën Shqiptare të Energjisë – ALPEX sivjet. Fundi i dhjetorit të vitit që e lamë pas, Shqipëria dhe Kosova miratuan rregullat e tregut të energjisë elektrike për funksionimin e ALPEX-it.

Krijimi i bursës përbën lajmin me të rëndësishëm të energjisë pas funksionalizimit të rrjetit të transmisionit mes dy shteteve.

Ymer Fejzullahu, kryetar i Bordit të ZRRE-së tha se ZRRE ka rol në këtë proces, në jemi në fazën finale, ALPEX të funksionalizohet, sipas planeve që janë të koordinuara mes Shqipërisë dhe Kosovës”.

Në vitin 2020 u patën formalizuar procedurat ndërmjet Operatorit të Sistemit të Tregut dhe Operatorit të Sistemit të Transmetimit Shqiptar për themelimin e Bursës Shqiptare të Energjisë Elektrike.

Aksionar të ALPEX janë OST e Shqipërisë me 57.25 % të aksioneve dhe KOSTT nga Kosova me 42.75 %.

Bursa Shqiptare e Energjisë Elektrike (ALPEX) garanton konkurrencë në tregun e energjisë elektrike, ndikon në rritjen e sigurisë së furnizimit me energji elektrike dhe shfrytëzimin më efikas të kapaciteteve ndërkufitare. Çmimet e energjisë elektrike pritet të ulen për qytetarët e të dyja vendeve.

Bursa synon t’i bashkojë tregjet rajonale me tregjet energjetike evropiane.

Fejzullahu i ka konfirmuar RTK-së se janë në bisedime edhe me shtete tjera për t’u bërë pjesë e bursës së përbashkët.

“Në këtë kuadër kemi edhe një mbështetje nga USAID, për të cilën jemi duke punuar ngushtë edhe me Maqedoninë dhe Greqinë në një të ardhme të afërt?.

ALEPX do të fillojë me operimin e tregut të ditës në avancë në Shqipëri dhe më pas brenda një periudhe 2-mujore do të operojë me bashkimin e këtij tregu me atë të Kosovës. Sipas kalendarit, tregtimi i energjisë elektrike për tregun e ditës në avancë për Shqipërinë do të nisë përgjatë gjysmës së dytë të vitit 2023.

Për t’i kryer funksionet e përcaktuara, ALPEX-i do të procedojë aplikimet për anëtarësim në Bursë; do të bëjë marrëveshje për pranimin e Anëtarëve të Bursës; do të përcaktojë kërkesat dhe procedurat e detajuara të tregtimit dhe Komitetin e Bursës, dhe t’i publikojë ato sipas procedurës; do të kryejë ankandet dhe operacionet e nevojshme tregtare, në përputhje me rregullat e miratuara, duke përdorur për këtë qëllim Algoritmin e Tregut të Bashkuar Evropian.

TË FUNDIT
4 orë
Kosova, zyrtarisht në agjendën e AP të NATO-s
9 orë
Vazhdon abuzimi me çmimet, kryesisht në produktet ushqimore
10 orë
Paga mesatare neto në mars 40.496 denarë
14 orë
Ngjarje e rëndë në Drenas: Burri rrah partneren e tij, ajo duke ikur goditet nga një veturë
1 ditë
Për 2€ më lirë shporta e konsumit në muajin maj

ME TE LEXUARA

1 ditë
60.090 denarë i duhen një familjeje katërantarëshe!
1 ditë
Për 2€ më lirë shporta e konsumit në muajin maj
14 orë
Ngjarje e rëndë në Drenas: Burri rrah partneren e tij, ajo duke ikur goditet nga një veturë
10 orë
Paga mesatare neto në mars 40.496 denarë
9 orë
Vazhdon abuzimi me çmimet, kryesisht në produktet ushqimore
4 orë
Kosova, zyrtarisht në agjendën e AP të NATO-s

LEXO MË SHUMË

spiunim-bullgari-nato

Kosova, zyrtarisht në agjendën e AP të NATO-s

fature-market

Vazhdon abuzimi me çmimet, kryesisht në produktet ushqimore

denari-756x420-696x387-1

Paga mesatare neto në mars 40.496 denarë

policia-kosoves

Ngjarje e rëndë në Drenas: Burri rrah partneren e tij, ajo duke ikur goditet nga një veturë

fature-market

Për 2€ më lirë shporta e konsumit në muajin maj

kredite denar

60.090 denarë i duhen një familjeje katërantarëshe!

thaci-veseli-krasniqi-selimi

Vazhdon procesi gjyqësor ndaj ish-krerëve të UÇK-së

derivate nafta dizeli benzin

Ulen çmimet e derivateve të naftës në Maqedoni

Lajcak

Lajçaku thotë se është i gatshëm për takim të ri për dinarin në Bruksel

INFO

NA NDIQ