Kujdes! Ushqimi në këtë kohë të ditës mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit

Ora biologjike përcakton dhe rregullon ciklin e gjumit dhe zgjimit dhe përsëritet çdo 24 orë dhe njihet si ritmi cirkadian.

Kanceri është një term për një numër të madh sëmundjesh të shkaktuara nga rritja jonormale e qelizave në pjesë të caktuara të trupit

ipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, kanceri është shkaku i dytë kryesor i vdekjeve.

Disa nga llojet më të zakonshme të kancerit tek meshkujt përfshijnë: kancerin e mushkërive, kancerin e prostatës, kancerin e zorrës së trashë dhe kancerin e mëlçisë, ndërsa gratë janë më të prira ndaj kancerit të gjirit, mushkërive, tiroides dhe qafës së mitrës.

Duhet thënë se mënyra e jetesës dhe dieta jonë luajnë një rol kyç kur bëhet fjalë për uljen e rrezikut të zhvillimit të kancerit. Studiuesit besojnë se duhet të hetohet jo vetëm ajo që hamë, por edhe kur hamë, shkruan Times of India.

Sipas një studimi të kryer nga studiues nga Instituti i Shëndetit Global në Barcelonë, koha kur hamë mund të përcaktojë gjithashtu se kush është në rrezik më të madh për t’u prekur nga kanceri.

Studiuesit kanë zbuluar se njerëzit që hanë rregullisht pas nëntë të mbrëmjes dhe nuk largohen të paktën dy orë pas ngrënies para se të pushojnë, janë më të rrezikuar nga kanceri – në përqindje është 25%.

Ora biologjike përcakton dhe rregullon ciklin e gjumit dhe zgjimit dhe përsëritet çdo 24 orë dhe njihet si ritmi cirkadian.

Nëse ora biologjike e trupit tuaj funksionon siç duhet, nga ora 21:00 e tutje, trupi juaj duhet të përgatitet ngadalë për pushim në vend që të bëhet më aktiv, gjë që mund të ndodhë pas ngrënies.

Studimi shqyrtoi 621 raste të kancerit të prostatës dhe 1205 raste të kancerit të gjirit dhe studioi 872 burra dhe 1321 gra që nuk kishin punuar kurrë në turnin e natës. Me ndihmën e studiuesve dhe pyetësorëve, ata u pyetën për kohën kur hanë dhe flenë.

Njerëzit që thanë se shkonin në shtrat dy ose më shumë orë pas darkës kishin 20 për qind më pak rrezik për t’u prekur nga kanceri i gjirit dhe prostatës. Megjithatë, kur ata hanin vonë, rreziku i zhvillimit të kancerit rritej në 25 për qind.

“Studimi ynë arriti në përfundimin se respektimi i modeleve ditore të dietës lidhet me një rrezik më të ulët të kancerit. Këto gjetje nxjerrin në pah rëndësinë e vlerësimit të kohës në studimet e të ushqyerit dhe kancerit”, tha Manolis Kogevinas, autori kryesor i studimit.

Megjithëse nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar pse koha e të ngrënit ndikon në rrezikun e zhvillimit të kancerit, disa prova sugjerojnë se mund të jetë për shkak të modeleve të ndërprera të gjumit.