Kur mund ta vizitoni përsëri Austrinë?

Më 19 dhjetor 2020, Austria vendosi një karantinë për Krishtlindje, e cila pritej të zgjaste deri më 10 janar.

Pothuajse gjashtë muaj më vonë dhe karantina është ende në fuqi.

Por ka një lajm të mirë për njerëzit që duan të hyjnë në Austri, dhe banorët austriakë që dëshirojnë të shkojnë jashtë vendit pa qenë e nevojshme duhet të karantinohen në kthim.

Relaksimi mbarëkombëtar i Austrisë për masat e bllokimit të koronavirusit në 19 maj do të përfshijë karantinën e saj të rreptë, shkruan The Local, përcjell albinfo.at.

Një tjetër gjë për të mbajtur mend është se ekzistojnë dy grupe rregullash për hyrje. Njëra është nëse ju lejohet të hyni. Tjetra është nëse do të keni nevojë për karantinë.

Ja çfarë duhet të dini

Mediat austriake raportojnë se detyrimi i karantinës, i cili aktualisht kërkon pothuajse të gjitha mbërritjet në Austri për të bërë karantinë për dhjetë ose 14 ditë (në varësi të shtetit), do të jetë i qetë për arritjet nga pothuajse të gjitha vendet e zonës BE / Shengen / EFTA.

Përjashtimet e mundshme brenda këtij grupi janë të përfshijnë vende ose rajone me incidencë të lartë, ose zona ku variante të virusit janë veçanërisht të përhapura.

Deri më tani, kjo nuk është finalizuar, në mediat austriake raportojnë se qeveria nuk ka gjasa të vendosë një test falas për të gjithë, d.m.th. situatën para pandemisë së koronavirusit, përcjell më tutje albinfo.at.

Në vend të kësaj, skema ka të ngjarë të bazohet rreth sistemit të semaforit të agjencisë shëndetësore të BE-së ECDC, i cili bën dallimin midis zonave në varësi të prevalencës së infeksioneve të koronavirusit.

Për vendet me ngjyrë jeshile ose portokalli, hyrja ka të ngjarë të lejohet e lirë, sipas gazetës Der Standard të Austrisë.

Kur një vend ka ngjyrë të kuqe të lehta, ka të ngjarë të kërkohen teste negative të koronavirusit ose prova e vaksinimit ose rikuperimit nga virusi.

Udhëtarët nga zonat e kuqe të errët do të duhet të respektojnë një detyrim dhjetë-ditor të karantinës, me mundësinë e largimit nga karantina pas ditës së pestë.

Prandaj, ky sistem ngjan me atë që aktualisht ekziston federalisht (me disa shtete që e kanë zgjeruar skemën në 14 ditë).

Është ende e paqartë nëse Austria do të miratojë një sistem që i vendos vendet e tëra në një listë të rrezikut, ose do ta bënte këtë në baza rajonale.

Po në lidhje me ardhjet nga jashtë Zonës BE / EFTA / Shengen?

Në fakt, hyrja në Austri është e kufizuar për qytetarët austriakë, banorët austriakë dhe shtetasit e vendeve të Bashkimit Evropian dhe EFTA.

Qytetarët dhe banorët austriakë nuk do të kufizohen nga hyrja, pavarësisht nga vendet në të cilat kanë qenë për dhjetë ditët e fundit, megjithëse në shumicën e rasteve do të duhet të karantinohen.

Njerëzit që kalojnë nëpër Austri pa ndalur gjithashtu nuk do të kufizohen nga hyrja.

Mbërritjet nga një pjesë e vogël e vendeve jo-evropiane do të lejohen të hyjnë: Australia, Zelanda e Re, Singapori dhe Koreja e Jugut.

Gjithashtu, nga njerëzit nga Islanda dhe Vatikani nuk do të kërkohet karantinë, përcjell më tutje albinfo.at.

Mbërritjet nga pothuajse çdo vend joevropian janë të kufizuara.

Kjo do të thotë që shtetasit amerikanë nuk lejohen aktualisht të vizitojnë Austrinë, përveç nëse sigurisht ata mbajnë shtetësinë dhe rezidencën austriake ose evropiane.

Në fakt, udhëtimi turistik nuk është i ndaluar për njerëzit me shtetësi / rezidencë austriake ose evropiane, megjithatë rregulla të rrepta në lidhje me karantinën dhe mbylljen e hoteleve do të thotë që pak njerëz do të mund të hyjnë në të vërtetë.

Deri më tani, nuk ka asnjë tregues se kur do të ndryshojë kjo. Sidoqoftë, Austria si një anëtare e BE-së do të marrë pjesë në vendimet e bllokut në lidhje me vizat dhe hyrjen.

Pra, a duhet ta rezervoj udhëtimin tim tani?

Ndërsa të shikosh normat aktuale të infeksionit dhe të marrësh një vendim për të udhëtuar më 19 maj është si të vendosësh të shkosh të notosh në një muaj bazuar në motin e sotëm, ka disa vende që aktualisht qëndrojnë nën prag.

Kjo përfshin Italinë, Spanjën, Greqinë, Islandën, Portugalinë, Maltën dhe Finlandën.

Gjermania, vendi nga i cili mbërrijnë më shumë njerëz në Austri, gjithashtu do të binte.

Sidoqoftë, ardhjet nga Franca, Suedia, Hollanda, Sllovenia, Kroacia, Republika Çeke, Hungaria, Polonia, Bullgaria, Qiproja, Estonia dhe Lituania do të duhet akoma të karantinën.