Kurti për Ballkanin e Hapur: Do të mbështesim nisma në të cilat nga fillimi është e përfshirë BE-ja

Mbështesim nisma në të cilat nga fillimi është i përfshirë Bashkimi Evropian, në vend se atë ta bëjmë pa BE-në. Ne e mbështesim tregun e përbashkët rajonal dhe vlerësojmë se kjo është rruga e drejtë përpara, deklaroi sot kryeministri i Kosovës, Albin Kurti në Samitin për Ballkanin Perëndimor “Promovimi i inkluzionit dhe solidaritetit të Evropës” që mbahet sot në Shkup në organizim të “Ekonomist”, në përgjigjen e pyetjes nëse e mbështesni nismën Ballkani i Hapur.

Kurti theksoi se i japin mbështetje marrëveshjes së re me ndërmjetësimin e BE-së, që, siç tha, do ta lehtësojë zbatimin e nismave në të cilat është i përfshirë vetë Unioni.

“Besojmë se është shumë më mirë nëse nga vetë fillimi BE-ja është e përfshirë në të gjitha nismat në vend se të tentojmë ta bëjmë këtë pa BE-në. Nga ana tjetër më duhet të them se as si orientim politik, as si sensitivitet kulturor unë nuk bëj pjesë në grupin e njerëzve që besojnë në vetëmjaftueshmërinë e Ballkanit. Unë vlerësoj se BE-ja është fati ynë ndërsa Evropa është kontinenti ynë”, theksoi Kurti.

Megjithatë, shtoi ai, për këtë qëllim është e nevojshme ta përfshijmë BE-në, ajo duhet të përfshihet në të gjitha vendet tona, por edhe të mos improvizojmë të punojmë brenda por na duhet ndihmë edhe nga jashtë.