Kush janë më të pasurit në Zvicër, në mesin e 300-të

Pasuria totale e më të pasurve është rritur me 115 miliardë franga. Pothuajse gjysma e miliarderëve janë të huaj që jetojnë në Zvicër dhe që gjithashtu tatimet i paguajnë këtu

Kush ka, atij i jepet: Kjo është veçanërisht e vërtetë për 300 më të pasurit në Zvicër. Lista e paraqitur çdo vit nga revista e biznesit “Bilanz” tregon: asnjëherë që nga prezantimi i renditjes, pasuria nuk është rritur aq ndjeshëm sa këtë vit.

Totali i kapitalit është rritur me 16.3 për qind ose 115 miliardë franga. E ndarë mes 300 më të pasurve, pasuria mesatare është 2.7 miliardë franga zvicerane. Kur renditja u krye për herë të parë në vitin 1986, shuma ishte 660 milionë franga, informon portali Shtegu. Kjo korrespondon me një katërfishim, ndërkohë që produkti i brendshëm bruto është dyfishuar në të njëjtën periudhë.

Ikea, Roche, Kuehne + Nagel

Dhe kush janë dhjetë më të pasurit? Tre pasardhësit e themeluesit të Ikea Ingvar Kamprad mbeten në krye. Vëllezërit e rritur dhe natyralizuar në Vaud, kanë një pasuri prej 56 miliardë frangash, sipas “Bilanz”.

Në vendin e dytë, me 34 deri në 35 miliardë franga, janë familjet Hoffmann, Oeri dhe Duschmalé, të cilat po përfitojnë nga rritja e çmimeve në aksionet e tyre të shumicës së fundit të zgjeruar në kompaninë farmaceutike Roche.

Në vend të tretë është kompania logjistike Klaus-Michael Kühne, e cila u rrit më shumë me një plus prej 17 miliardë frangash.

Pothuajse gjysma e miliarderëve janë të huaj që jetojnë në Zvicër dhe gjithashtu këtu paguajnë tatime. Familja Blocher, e cila u përmirësua me 4 miliardë franga, është një nga më të pasurat në vend. Paketa e aksioneve të tre motrave Magdalena Martullo-Blocher, Rahel Blocher dhe Miriam Baumann-Blocher në Ems Group u rrit me 2 miliardë franga në 15 miliardë franga.

Gjatë këtij viti, në listën e më të pasurve janë shfaqur njëmbëdhjetë emra të rinj. Mes tyre është edhe këngëtari britanik Robbie Williams, i cili është vendosur në Liqenin e Gjenevës. Shefi i Roche, Severin Schwan është gjithashtu në mesin e “të ardhurve” me një pasuri të vlerësuar nga 100 deri në 150 milionë CHF./Shtegu.com