Largojeni menjëherë, arsyeja pse nuk duhet të mbani një breshkë në shtëpi

0

Vitet e fundit njerëzit po e zgjerojnë rrethin e kafshëve të ashtuquajtura shtëpiake, duke marrë në shtëpitë e tyre edhe breshka, kavje, papagaj ekzotikë, por pa e pyetur ndonjëherë veten nëse janë të rrezikshme apo jo.
Së fundmi duket se ekspertët kanë ndaluar familjet me fëmijë të vegjël të mbajnë reptilë ose amfibë si kafshë shtëpiake, pasi janë mbartëse të baktereve që shkaktojnë salmonelën, një infeksion potencialisht vdekjeprurës me simptoma të tilla si diarre, ethe dhe dhimbje barku.

Kontakti i afërt me habitatin e tyre rrit mundësinë që njerëzit e kryesisht fëmijët e vegjël të infektohen.

Një studim i vitit 2015, i botuar në revistën “Archives of Sickness in Childhood”, tregoi se infeksioni i salmonelës nuk ishte i vetmi rrezik. Fëmijët e infektuar nga një zvarranik mund të vuajnë nga sëmundje të tjera si meningjiti ose koliti.