Ligji i parë global për Inteligjencën Artificiale – çfarë synon me këtë hap inovativ Bashkimi Evropian?

Picture of INA
INA

22/05/2024

Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian (BE) miratuan sot një ligj që synon harmonizimin e rregullave për Inteligjencën Artificiale, të ashtuquajturin Akti i Inteligjencës Artificiale.

Është akti i parë i këtij lloji në botë, i cili mund të vendosë standarde globale për legjislacionin rreth Inteligjencës Artificiale, sipas njoftimit të Këshillit të BE-së.

Ligji i ri synon të inkurajojë akterët privatë dhe publikë që të zhvillojnë dhe adoptojnë sisteme të sigurta dhe të besueshme të Inteligjencës Artificiale në të gjithë tregun e vetëm të BE-së.

Në të njëjtën kohë, ai kërkon të sigurojë respektimin e të drejtave themelore të qytetarëve të BE-së dhe të inkurajojë investimet dhe inovacionin në fushën e Inteligjencës Artificiale në Evropë.

Akti i AI zbatohet vetëm për fushat që mbulohen nga ligji i BE-së dhe parashikon përjashtime në rastin e sistemeve të përdorura ekskluzivisht për qëllime ushtarake dhe mbrojtëse, si dhe për qëllime kërkimore.

Sipas ligjit, forma të ndryshme të Inteligjencës Artificiale kategorizohen sipas rrezikut.

Kështu, siç u tha, sistemet e Inteligjencës Artificiale që përfaqësojnë një rrezik të kufizuar do t’i nënshtroheshin detyrimeve shumë të buta për sa i përket transparencës, ndërsa sistemet me rrezik të lartë do të miratoheshin me kusht që të përmbushin një sërë kërkesash dhe detyrimesh për të hyrë në tregun e BE-së.

Sistemet e Inteligjencës Artificiale, të tilla si, për shembull, manipulimi kognitiv i sjelljes dhe vlerësimi social do të ndalohen në BE për shkak të rrezikut të papranueshëm.

Akti gjithashtu ndalon përdorimin e Inteligjencës Artificiale për përpunimin parashikues të policisë, i cili bazohet në profilizimin dhe sistemet që përdorin të dhëna biometrike për të kategorizuar njerëzit sipas kategorive specifike si raca, feja ose orientimi seksual.

Ligji trajton gjithashtu përdorimin e modeleve të Inteligjencës Artificiale për qëllime të përgjithshme.

Siç u tha, modelet e inteligjencës artificiale për qëllime të përgjithshme që nuk paraqesin rreziqe sistematike do t’u nënshtrohen disa kërkesave të kufizuara, për shembull në lidhje me transparencën, ndërsa ato që paraqesin rreziqe sistematike do të duhet të respektojnë rregulla më të rrepta.

Kompanitë që shkelin ligjin e AI do të gjobiten në bazë të një përqindje të xhiros vjetore globale të kompanisë në vitin e kaluar financiar ose mbi një shumë të paracaktuar, cilado që të jetë më e lartë.

Ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, si dhe kompanitë fillestare, i nënshtrohen gjobave administrative proporcionale.

Gjobat për shkelje variojnë nga 7.5 milionë euro (8.2 milionë dollarë) ose 1.5 për qind e xhiros deri në 35 milionë euro ose 7 për qind e xhiros globale në varësi të llojit të shkeljeve.

Rregullorja parashikon gjithashtu një transparencë më të madhe në lidhje me zhvillimin dhe përdorimin e sistemeve të inteligjencës artificiale me rrezik të lartë.

Ato do të duhet të regjistrohen në një bazë të dhënash të BE-së dhe përdoruesit e sistemeve të njohjes së emocioneve do të duhet të njoftojnë njerëzit kur ekspozohen ndaj një sistemi të tillë.

Ligji për Inteligjencën Artificiale, pasi të nënshkruhet nga kryetarët e Parlamentit Evropian dhe të Këshillit, do të hyjë në fuqi 20 ditë pas publikimit në Fletoren Zyrtare të BE-së.

TË FUNDIT
10 minuta
Xhaferi ia dorëzoi mandatin Mickoskit
2 orë
Kush është Hristijan Mickoski, kryeministri i ri i Maqedonisë së Veriut
2 orë
Apple dhe Meta kanë diskutuar për partneritet?
2 orë
Mira Murati për ndikimin e Inteligjencës Artificiale: Disa punë ‘ndoshta do të zhduken’, por ndoshta sepse ‘nuk duhet të ishin aty’
3 orë
Përballja me Spanjën “jetë a vdekje” për Shqipërinë

ME TE LEXUARA

13 orë
Zvicra i shënon gjermanëve, mbyllet pjesa e parë
2 orë
Kush është Hristijan Mickoski, kryeministri i ri i Maqedonisë së Veriut
12 orë
Gjermanët dhe Zviceranët ndahen me barazim, por ecin përpara
10 minuta
Xhaferi ia dorëzoi mandatin Mickoskit
12 orë
Sela: Nuk do jemi prezent në votimin e një qeverie e cila nuk është legjitime dhe nuk e ka legjitimitetin e shqiptarëve
1 ditë
Moti sot në Maqedoninë e Veriut, pasdite paralajmërime për shi
12 orë
Mexhiti: Sonte u votua qeveria e re, ky është misioni ynë
1 ditë
80 vjetori i gjenocidit ndaj çamëve shënohet edhe në RMV

LEXO MË SHUMË

xhaferi mickovski]

Xhaferi ia dorëzoi mandatin Mickoskit

Mickoski

Kush është Hristijan Mickoski, kryeministri i ri i Maqedonisë së Veriut

meta-logo-1

Apple dhe Meta kanë diskutuar për partneritet?

mira murati

Mira Murati për ndikimin e Inteligjencës Artificiale: Disa punë ‘ndoshta do të zhduken’, por ndoshta sepse ‘nuk duhet të ishin aty’

kombetarja

Përballja me Spanjën “jetë a vdekje” për Shqipërinë

biden-trump

Çfarë pritet prej debatit presidencial Biden-Trump?

Maqedonia-Shqiperie-BE-EU-Bruksel-Bashkimi

Ministrat e BE-së takohen sot në Luksemburg me kryediplomatët e gjashtëshes ballkanike

Qeveria E RMV

Votohet Qeveria e re e Maqedonisë së Veriut

Bilall Kasami

Kasami: Ndryshimi erdhi, shqiptarët u çliruan nga regjimi

INFO

NA NDIQ