LSM: Punëtorët s’mund t’i ushqejnë familjet e tyre

Lidhja e sindikatave të Maqedonisë konsideron se Qeveria i lë punëtorët dhe qytetarët që të kujdesen vet për veten e tyre ashtu siç dinë dhe dinë në krizën post-covid, ekonomike, energjitike dhe ushtarake me të cilën po përballen përcjell KlanM.

Qeveria në periudhën e kaluar nuk i ka dëgjuar nevojat e punëtorëve dhe qytetarëve të saj dhe në vend që të ndikojë drejtpërdrejt në standardin e punëtorëve dhe qytetarëve me masa në kohë dhe të synuara, në vend të rritjes së pagave, ajo refuzon të rrisë, gjegjësisht të harmonizojë pagat e punonjësve të saj dhe në këtë krizë ekonomike dhe energjetike i lë ata në prag të ekzistencës Nga Lidhja e sindikatave akuzojnë se përfaqësuesit e qeverisë nga kolltukët e tyre të rehatshëm nëpër zyrat me ajër të kondicionuar shohin një botë rozë, në ndryshim nga punëtorët që, pavarësisht se punojnë dita-ditës, po varfërohen sepse inflacioni është 14.5%, shporta minimale e sindikatës për një vit është rritur për 5.498,00 denarë, pra për 16%, diferenca ndërmjet pagës mesatare neto dhe shportës sindikale në vitin 2022 është 7.384 denarë, çmimi i bukës për 1 vit është rritur për më shumë se 100%, i vajit për gatim për 94%, karburantet për 64.5%, energjia elektrike me 9.4%, gazi me 64.6%.

Punëtorët punojnë dhe janë të varfër, punojnë dhe nuk mund të ushqejnë familjet e tyre, punojnë dhe nuk e vlerësojnë punën e tyre, ndërsa arka e shtetit është e mbushur me taksa që derdhen në arkën e shtetit për shkak të rritjes së çmimeve, punëtorët dhe qytetarët janë duke luftuar për t’i dhënë fund rritjes së madhe të çmimeve dhe dimri nuk është ende afër.

Pa ekzistimin e arsyeve reale dhe të justifikueshme, Qeveria vepron në kundërshtim me Kushtetutën, e cila rregullon detyrimin për respektimin e ligjit, ligjeve dhe funksionimin e plotë të shtetit juridik, Qeveria nuk vepron në përputhje me Ligjin për pagën minimale, ligje të tjera dhe sundim të ligjit dhe nuk siguruan rritje, përkatësisht harmonizim të pagave për së paku 2806 denarë për të gjithë të punësuarit në sektorin publik dhe në këtë mënyrë për të zbutur goditjen nga goditjet e çmimeve që përjetojnë punëtorët në baza ditore./KlanMacedonia/