Maqedoni sot dhe nesër e përfshirë nga vala e të nxehtit me temperatura mbi 40 gradë

Valë e të nxehtit me temperatura mbi 40 gradë do të prekë sot dhe nesër vendin. Niveli portokalli i rrezikut nga temperaturat e larta do të jetë aktiv në të gjithë vendin.

Të premten gjatë natës do të ketë vranësira të shtuara me paraqitje të reshjeve të herëpashershme.

Edhe pse kemi një klimë mesatare-kontinentale dhe sub-mesdhetare, sipas sinoptikanëve, kushtet e motit që kemi këtë verë – temperaturat e larta dhe reshjet, i ngjajnë kushteve klimatike tropikale.

Klima tropikale karakterizohet nga temperatura të larta që arrijnë deri në 40 gradë Celsius. Bie shi çdo ditë, kryesisht pasdite dhe shpesh ka edhe stuhi.

Një ditë në të cilën temperatura e ajrit është më e lartë se 30 gradë Celsius është një ditë tropikale. Është karakteristikë për zonat me klimë tropikale dhe subtropikale, por gjatë verës ditë të tilla regjistrohen edhe në rajone me klimë mesatare-kontinentale.

Nëse temperatura e ajrit mbetet ose është më e lartë se 25 gradë gjatë natës, atëherë është një natë tropikale, shpjegojnë sinoptikanët.

Valët ekstreme të të nxehtit këtë vit prekën hemisferën veriore të tokës dhe veçanërisht Evropën, e cila po përjeton një nga verat më të nxehta, duke thyer rekorde të kahershme të temperaturave.

Sipas rrjetit të informacionit për motin dhe klimën Climatebook, qershori i këtij viti ishte qershori i dytë më i ngrohtë në Evropë dhe qershori i tretë më i ngrohtë globalisht që nga viti 1981.

Devijimi mujor i temperaturës në Evropë ishte +2,04°C krahasuar me vlerën mesatare në periudhën 1981-2010 dhe +1,57°C krahasuar me periudhën 1991-2020. Vlerat përkatëse globale ishin +0,48°C dhe +0,30°C.

Në Evropë, vala e të nxehtit konsiderohet si më e keqja në 200 vitet e fundit, duke shkaktuar zjarre në Spanjë, Portugali, Francë, Greqi. Rekorde të temperaturës mbi 40 gradë u regjistruan në Francë dhe Britani të Madhe.

Në Mbretërinë e Bashkuar dhe në rajonet e buta të Evropës, edhe qëndrimi në ambiente të mbyllura këtë verë nuk mjafton për të shmangur temperaturat e larta të rrezikshme. Shtëpitë në këto zona janë projektuar për të mbajtur ngrohtë gjatë dimrit dhe nuk kanë ajër të kondicionuar. Në Britaninë e Madhe, sipas raporteve nga shërbimet meteorologjike atje, një në pesë shtëpi mbinxehen gjatë verës.

Valët e të nxehtit në Evropë përkeqësojnë situatën me krizën energjetike. Ndërsa familjet dhe bizneset ndezin kondicionerët e tyre, kërkesa për energji elektrike rritet dhe çmimet e energjisë elektrike rriten mes aksesit të kufizuar në energji për shkak të luftës në Ukrainë.

Moti i nxehtë shoqërohet edhe me një thatësirë ​​që po përhapet në të gjithë Evropën, duke shkaktuar probleme në bujqësi, trafikun lumor dhe prodhimin e hidrocentraleve.