Maqedonia ishte truall historik i shtetit Ilir

0

Nga Nijazi Muhamedi/

KONTESTUESE ESHTE NGRITJA E SHTETIT NE TOKE TE HUAJ..!

Identiteti politik i nje shteti eshte identiteti qe ai shtet ia njeh vetes ne kushtetute,dmth.i kujt eshte shteti.Nje identitet te ketille,te sajuar arbitrarisht dhe me uzurpim,dmth,ate “pronesi arbitrare” te shtetit duhet ta KONTESTOJNE ME FUQISHEM SE GREKET VETE NE SHQIPTARET,per arsye se me kete perpjekje per “identitet unitar”-dmthm,identitet ose “pronesi” te njerit mbi kete territor,kontestohet legjitimiteti historik i shqiptareve mbi token e vet ketu dhe me kete kontestohet edhe legjitimiteti historik dhe aktual i shqiptareve per te qene bashkeshtetformues me maqedonasit;kurse njihet “legjitimiteti” historikisht kontestues i maqedonasve.Rasti eshte pike per pike i ngjashem me konfliktin e dy legjitimiteteve historike mes Izraelit dhe Palestines,ose me pare qe ishte perpjekja e Serbise per te mohuar lewgjitimitetin historik te kosoves per te ngritur shtetin e vet ne toke te vet.
Nderkaq,lojerat semantike qe i ben qeveria e Maqedonise,te gjitha,jo vetem kjo, per te ngaterruar DHE PER TA BERE TE PANDASHEM kuptimin e ‘IDENTITETIT ETNOKULTURAL TE MAQEDONASVE,QE SI I TILLE DUHET TE JETE I KONTESTUESHEM NGA BULLGARET VETE”,QE ESHTE TJETER GJE NGA IDENTITETI POLITIK I MAQEDONISE SI ENTITET SHTETEROR, dhe permes kesaj loje ka arritur te afirmoje perpjekjen e vet per ta njejtesuar identitetin etnokultural maqedonas si bazament te identitetit politik-shteteror te Maqedonise, si sinonim te mbrapshte e te mbuluar per nje “Maqedoni etnike(thuaje edhe “kombetare” te maqedonasve”.Ne literaturen kushtetuese nderkombetare,Maqedonia njihet kryesisht si “shtet etnik” i maqedonasve,e jo si shtet multietnik, dhe demokracia e saj njihet dhe analizohet si “demokraci etnike”,e jo demokraci “multietnike” krahas me edhe te tre shtete etnike ne bote sikunder eshte Izraeli,Estonia(nga na ka ardhe ky perfaqesuesi europian ,Orav),Gjeorgjia…
(qe nje reference,nga njemije referenca kesodore, nga nje ekspert anglez:…Macedonia is even weaker than Georgia and its chances to consolidate the ethnic democracy it instituted in the 1990s were nil to begin with….All these exclusionary ethnic policies were only a prelude to the establishment of an ethnic democracy in 1991 when Macedonia won independence. The new constitution asserts that Macedonia is “the historical, cultural, spiritual and statehood heritage of the Macedonian people”. It legitimates the Macedonian ethnic nation and the new Macedonian ethnic state with reference to the Macedonian people’s …)
Kjo,nga pozicioni yne,don te thote qe ne shqiptareve nuk na intereson fare “identiteti etnokultural i maqedonasve-,pra,a e njohin veten si “maqedonas’,bullgar,serb…kjo eshte e drejte e tyre “,por “identiteti politik i Maqedonise si entitet shteteror” nuk eshte dhe nuk duhet te jete vetem e drejte e tyre,per t’i dhene “identitet politik unitar”,por e drejte e barabarte dhe e pakontestueshme edhe e shqiptareve” dhe zgjidhja e ekuilibruar e ketij identiteti politik,te pranuar nga te dyja palet mund te jete vetem “identiteti politik-kushtetues i nje MAQEDONIE REALE,..!