Mbeturinat e dyshuara nga SpaceX përplasen në Australi

Një pjesë e asaj që dyshohet të jetë një kapsulë SpaceX është përplasur në një tokë bujqësore në Australi, sipas fermerëve dhe një astrofizikani.

Pasi u trembën nga një zhurmë rreth orës 7 të mëngjesit të së shtunës, dy fermerë zbuluan atë që dukej të ishte pajisje hapësinore të shpërndara nëpër strehët e tyre të deleve.

Fermeri Jock Wallace fillimisht thirri autoritetin e aviacionit civil të Australisë për udhëzime, por ata e këshilluan të kontaktonte NASA-n.

“Unë jam një fermer nga Dalgety, çfarë do t’i them NASA-s?”, tha ai për ABC.

Wallace dhe fqinji i tij Mick Miners iu drejtuan për ndihmë Brad Tucker, një astrofizikan në Universitetin Kombëtar Australian.

Tucker tha për Sky News se ai u shpjegoi fermerëve pse ai besonte se artefaktet vinin nga një kapsulë SpaceX.

“Në orën 7 të mëngjesit me kohën lokale, trungu i SpaceX Crew-1, i cili është pjesa e poshtme e kapsulës pa presion, u katalogua dhe u gjurmua për të rihyrë në pjesët jugore të Uellsit të Ri Jugor në Australi,” shpjegoi Tucker.

Mbeturinat hapësinore janë pothuajse tri metra të larta dhe u gjetën të ngulitura drejt në tokë. Sipas astronomit Jonathan McDowell, qyteti i vogël Dalgety në Uellsin e Ri Jugor ku ato u gjetën, është pothuajse në mënyrë të përsosur në linjë me rrugën e rihyrjes së tyre në tokë.

SpaceX nuk iu përgjigj një kërkese të Sky News për një deklaratë në lidhje me atë nëse mbeturinat hapësinore ishin diçka që kishte lënë në orbitën e planetit.

“Në atë kohë, njerëzit në të gjithë zonën dëgjuan një zhurmë kur trungu hyri në atmosferë. Njerëzit gjithashtu e panë duke u copëtuar, karakteristikë e mbeturinave hapësinore. Pas inspektimit, ju mund të shihni modele përvëluese,” tha Tucker, i cili shtoi se përbërja e objektit përputhet me pajisjet hapësinore.

Materiali për fat të mirë goditi tokën në një distancë të gjatë si nga pronat e banimit të fermerëve ashtu edhe nga bagëtia.

Rihyrja e mbeturinave hapësinore është një temë e diskutueshme, me SHBA-në dhe Kinën që shkëmbejnë kritika lidhur me rihyrjen e pakontrolluar të raketës kineze Long March-5B këtë fundjavë.