Mediat serbe: Macron i dha Serbisë “shuplakë të re fytyrës”

0

Presidenti francez Emanuel Macron përsëriti edhe një herë se ka rezerva për zgjerimin e Bashkimit Evropian.

Deklarata e tij ishte një “shuplakë e re në fytyrë” e Ballkanit Perëndimor, kryesisht Serbisë dhe Malit të Zi, të cilat ishin më larg në procesin e Eurointegrimit, shkruajnë mediat serbe, transmeton gazeta “Bota sot”.

I kundërshtuar nga konsultimet e pasuksesshme mbi shpërndarjen e pozitave udhëheqëse brenda BE, Macron bëri thirrje për reformën e tij institucionale.

“Ne kemi nevojë të thjeshtojmë procedurat në mënyrë që të përparojmë së bashku në një mënyrë më të shpejtë, më të fortë dhe më demokratike. Në këtë kuptim, unë jam skeptik rreth tregimeve se e ardhmja e BE është në një zgjerim të ri dhe në një situatë kur shohim se nuk mund të arrijmë një marrëveshje. Unë kundërshtoj çdo zgjerim para një reforme të thellë institucionale të BE”, tha Presidenti francez.

Macron përsëriti se publiku serb mund të dëgjonte në fillim të këtij viti, kur Ministri francez për ambasadën evropiane Emili Loazo vizitoi Beogradin, i cili më pas tha qartë se “shteti aktual i BE nuk lejon zgjerimin e anëtarësimit”.

Dhe pastaj, por tani, Franca ka vënë pikërisht një “ngritje” në anëtarësime të reja derisa BE të reformohet, gjë që përndryshe është e mirënjohur për presidentin francez.

Megjithëse nuk inkurajon dhe praktikisht nuk varet drejtpërdrejt nga Serbia, ekziston një çështje tjetër që lidhet drejtpërsëdrejti me vendin tonë – reformën e përgjithshme dhe zgjidhjen e problemit të Kosovës, të cilat janë gjërat kyçe me të cilat duhet të merret Serbia nëse dëshiron anëtarësim në Bashkim, dhe ai duhet ta zgjidhë atë edhe më shpejt nëse ai dëshiron atë deri në vitin 2025.

Megjithatë, nëse merr parasysh atë që po bën Serbia, por edhe atë që BE-ja planifikon të bëjë nëse Macron pyet, Bashkimi nuk është pikërisht në majë të gishtërinjve tuaj, përkundrazi.