Mehmet Gega, tetovari që e dridhi Jugosllavinë

0

Mehmet Gega (1921- 2006) ishte një mësues dhe një aktivist Shqiptarë nga Tetova i të drejtave shqiptare ne Jugosllavi.
Mehmet Gega përfundoi arsimin e tij në Tetovë.
Sipas politikave të Aleksandar Rankoviqit, shumë familje shqiptare u dërguan në Turqi.
Më 1955, Gega u dënua me dhjetë vjet burg për pengimin e dëbimit të dhunshëm të familjeve shqiptare në Turqi.
Më 18 tetor 1968, studentët dhe mësuesit shqiptarë bojkotuan Shkollat e Larta të Tetovës.
Nxënësit dhe mësuesit kërkuan hapjen paraleleve në gjuhën shqipe. Hapja e klasave shqiptare u propozua në vitin 1967, por u refuzua nga organet politike maqedonase.
Më 20 tetor 1968 u formua një strukturë arsimore paralele shqiptare.
Më 28 nëntor 1968, Ditën e Flamurit të Shqipërisë, Mehmet Gega organizoi një protestë tjetër me qytetarët e Tetovës pranë kullës së orës.