Meloni: Pse na duhet Ballkani Perëndimor

Kryeministrja italiane Giorgia Meloni tha të martën se Bashkimi Evropian duhet të ketë prioritet integrimin e Ballkanit Perëndimor dhe se nuk mund të lejojë që ky rajon të mbetet jashtë BE-së për një kohë të gjatë.

Në Trieste, në verilindje të vendit, organizuar nga Ministria e Jashtme e Italisë, u mbajt konferenca “Itali – Ballkani Perëndimor” me qëllim afrimin e politikës italiane dhe botës së biznesit me rajonin tonë.

“Si një vend fqinj, Italia është e vetëdijshme për rëndësinë jetike të këtij rajoni për të ardhmen e të gjithë Evropës. Ne e dimë nga përvoja se gjithçka që ndodh jashtë Adriatikut ndikon tek ne për momentin”, tha Meloni në një video-mesazh të publikuar në konferencë.

Duke u shprehur se dinamikat aktuale në botë, siç është lufta ruso-ukrainase, e bëjnë të nevojshme këtë konferencë, Meloni tha: “Evropa ka një përgjegjësi të madhe ndaj Ballkanit. Është e nevojshme të rikonfirmohet ndjenja e përkatësisë ndaj këtij rajoni, botës dhe vlerave tona. Ky ishte mesazhi im në Samitin e BE-së – Ballkani Perëndimor të mbajtur më 6 dhjetor në Tiranë”.

“Nuk mjaftojnë vetëm masat ekonomike”

Ajo nënvizoi se nuk mund të mjaftohen vetëm me masa ekonomike për rajonin, Meloni tha gjithashtu: “Është urgjente që BE-ja të vendosë një vizion të ri për këtë rajon dhe të përfshijë në prioritetet e saj zgjerimin drejt Ballkanit Perëndimor. Ne nuk mund të lejojmë që kjo pjesë strategjike e kontinentit tonë të mbetet jashtë shtëpisë së përbashkët evropiane për shumë më gjatë”.

Kryeministrja Meloni theksoi se rajoni është i rëndësishëm edhe për sigurinë e tij kombëtare.

“Siguria dhe rritja e të gjithë popujve në Ballkanin Perëndimor janë thelbësore për interesat kombëtare të Italisë”, tha Meloni.

“Qëllimi i kësaj qeverie është afrimi i Italisë me Ballkanin. Kjo konferencë është organizimi që do të ringjallë interesin e Italisë për rajonin. Kompanitë tona janë tashmë në rajon dhe luajnë një rol udhëheqës, por ne duhet ta rinovojmë atë prani dhe të investojmë në sektorë strategjikë”.

Mediat italiane shkruajnë se konferenca e sotme tregon rëndësinë që i ka dhënë rajonit qeveria e koalicionit të djathtë të kryeministres Meloni, i cili mori pushtetin në tetor 2022. /tesheshi