Mërgata shqiptare ka të drejtë të votojë

0

Nga Muhamet Kelmendi

Juridikisht, pavaresisht a eshte sanksionuar, sikunder edhe ne aspektin demokratik te ndertimit te shtetit, cdo qytetar qe ka shtetesine e Kosoves ka te drejte te voton ne zgjedhjet qendrore.

Kjo eshte detyrimisht e lejueshme.

Kete te drejte nuk mundet askush nga vendi te ua mohoje shtetaseve te Kosoves.

Tjeter eshte menyra e votimit.

Neper vende te ndryshme, sikunder e pame ne SHBA, eshte votuar me anen e postes.

Natyrisht se kjo e zgjate proceduren e votimit dhe te numerimit te botave. Mirepo eshte shume e drejte nje votim i tille me poste te perkatiture dhe te organizuar nga aba e KQZ-se.

Nje tjeter mundesi eshte organizimi i zgjedhjeve neper ambasada dhe ne konzullatet e Republikes se Kosoves ne vendet e ndryshme ne Evrope dhe ne bote.

Ketu duhet KQZ te organizoje zgjedhjet dhe shtetasit kane te drejte te votojne.

Eshte jo demokratike dhe shume e kushtueshme qe mergimtaret te vijne ne Kosove per votim. Natyrisht se ka mergimtare qe vijne dhe votojne, pavaresisht kohes dhe shpenzimeve. E kete duhet me e zevendesuar me votime me poste dhe ne perfaqesite e Republikes.

Asesi nuk duhet mohuar kete te drejte. Ajo eshte dhe mbetet e drejta elementare e qytetarit.

Kjo e drejte iu ka kejuar minoritetitç serb ne Serbi te votojne. Madje as qe dihet se votuesit serb e rome atje a jane shtetas te Republikes se Kosoves. Edhe minoritetet tjera e gezojne kete te drejte.

Pse jo vetem shqiptaret!

Nuk ka demokraci te perfaqesuar pa marre voten e cdo shtetasi te Republikes se Kosoves.

Kete e ka per detyre KQZ-ja te organizoje dhe t’ua mundeaoj mergimtareve.

Kjo, edhe per faktin, se mergimtaret para dhe gjate luftes, tash dhe pas luftes ishin dhe kane mbetur forca kryesore ne motorin e shtetit te Kosoves.

Ajo po e ushqen popullin e Kosoves.

Mohimi i votes nenkupton mohimin edhe te tere punes dhe te aktivitetit te mergates ne clirimin dhe ne ndertimin e Republikes se Kisoves.

Kete nuk duhet lejuar.