Mësojini fëmijët si të shprehin zemërimin në mënyrë të shëndetshme

Shpesh fëmijët janë agresivë dhe priren të bëhen të dhunshëm. Kjo çon më tej në probleme pasi prindërit përpiqen t’i qortojnë ose t’i ndëshkojnë më pas. Kjo i bën ata më agresivë me kalimin e kohës dhe përmbajnë emocione të ndrydhura. Pastaj, këta fëmijë rriten për t’u bërë më problematikë. Shpesh kur fëmijët janë të zemëruar, ata e shprehin atë përmes dhunës fizike ose agresionit. Psikologja Dr. Jazmine McCoy e trajtoi këtë çështje dhe tha se fëmijët shpesh sillen në një mënyrë të caktuar për të shprehur zemërimin për tre arsye:

1) Nuk dinë çfarë të thonë me fjalë për t’u shprehur.

2) Ata mendojnë se fjalët e tyre nuk kanë kuptim të mjaftueshëm për t’u shprehur plotësisht.

3) Ata veprojnë nga impulsi fizik dhe priren të bëhen agresivë.

Dr. Jazmine McCoy më tej shtoi se si prindër, nuk duhet t’u kërkoni fëmijëve të mos zemërohen, përkundrazi duhet t’i mësoni se si ta shprehin zemërimin e tyre në mënyrën e duhur dhe të shëndetshme.

Ajo ndau disa këshilla:

Mësoni frazat e duhura: Nga vitet e para të jetës, filloni t’i mësoni fëmijës suaj fjalët që i nevojiten për të plotësuar nevojat e tij. Frazat si, ‘Hapësirë ​​të lutem’, ‘Jo faleminderit’, dhe ‘nuk më pëlqen’, janë thelbësore në mënyrë që fëmija juaj të mos ndiejë se duhet të përdorë trupin e tij për të komunikuar këto gjëra, shkroi ajo.

Lëshoni zemërimin: Ka shumë mënyra të shëndetshme për të çliruar zemërimin e ndrydhur, të cilat mund t’u mësohen fëmijëve. Atyre mund t’u kërkohet të dalin jashtë dhe të vrapojnë ose të bëjnë një festë kërcimi për të çliruar tensionin apo edhe të marrin frymë thellë.

Libra për fëmijë: Është e rëndësishme që fëmijët të dinë se zemërimi është gjithashtu i shëndetshëm. Prezantojuni fëmijëve një libër që përmban emocione të tilla dhe flet për të.