Metoda e Kishës Ortodokse Serbe për t’i inkurajuar serbët e Malit të Zi, ta shkruajnë veten si serbë

ina-online
ina-online

19/10/2023

Duke mbrojtur Patriarkun Porfiri nga kritikat për shkak të përfshirjes së tij të hapur në fushatën e regjistrimit në Mal të Zi, peshkopi Metodije i Budimlja-Nikshiq sqaroi se kreu i Kishës Ortodokse Serbe vetëm “i inkurajon njerëzit të shkruajnë veten si serbë”.

Njëkohësisht, vetë Metodije, siç tha ai, i ka inkurajuar të gjithë ata që, siç ka theksuar, nuk kanë devijuar dhe kanë hequr dorë nga rruga serbe përkundër presioneve dhe frikësimeve dekadash që të deklarohen se kush dhe çfarë janë në regjistrim.

“Edhe unë e mbështes, por nuk ndalem me kaq, sepse nuk mbaron me kaq. Ne do të bëhemi siç kanë qenë paraardhësit tanë, të cilët janë shkruar si serbë – tha peshkopi në shërbesën në Manastirin e Voljavacit afër Bijelo Polje”, transmeton portali IN4S.

Duke komentuar regjistrimin e popullsisë në Mal të Zi, Metodije, duke analizuar kush është kush në këtë pjesë të Malit të Zi, tha se ka qenë gjithmonë normale regjistrimi dhe në këtë kontekst ka bërë paralele me lindjen e Krishtit në Perandorinë Romake.

“Të kujtojmë edhe kur lindi Krishti, ai lindi, pikërisht, në Betlehem për shkak të regjistrimit që ishte atëherë në Perandorinë Romake, ndaj erdhën në qytet, në atdheun e tyre nga Nazareti, Jozefi me Virgjëreshën Mari, për t’u regjistruar. në vendin prej nga erdhën, që perandoria e kësaj bote: tokësore, perandoritë dhe shtetet të dinë se kë kanë si nënshtetas. Por këtu, ajo listë nuk do të ishte aq e rëndësishme dhe domethënëse nëse shumë nuk do të përpiqeshin, në një farë mënyre, të realizonin disa nga interesat e tyre përmes saj” – tha Metodije.

Ai theksoi se ata që janë në kishë, “në kërkim dhe dëshirë të madhe për të vërtetën”, nuk heqin dorë nga asnjë e vërtetë.

“Ne të gjithë e dimë shumë mirë se ky popull i përket këtu – pavarësisht nëse është ortodoks – se ne të gjithë jemi gjenetikisht dhe biologjikisht të lidhur shumë ngushtë, madje edhe ata që nuk e shpallin Krishtin, por janë muhamedanë apo katolikë, disa nga të tjerët. rrëfimet e krishtera. Por ne e dimë shumë mirë se cilit grup etnik dhe cilit grup njerëzish të kësaj ane i përkasin njerëzit që jetojnë këtu” – beson peshkopi Metodije.

Sipas tij, për dekada e shekuj fuqi dhe perandori të ndryshme tokësore nuk kanë hequr dorë nga projektet dhe planet e tyre për shpërbërjen, zhvlerësimin, thyerjen dhe shpërbërjen e një populli për të realizuar edhe sot disa nga interesat e tyre këtu.

“Ne e dimë se nga ai korpus i popullit serb kanë dalë shumë popuj dhe gjuhë nga gjuha serbe, të cilat nuk ndryshojnë në asnjë mënyrë nga gjuha që flasim ne serbët, e cila quhet me emër tjetër”, tha ai.

Ai tha në fjalimin e tij se është e rëndësishme të realizohet farefisnia shpirtërore më e rëndësishme e vërtetë dhe e vërtetë.

“Përveçse e dimë se jemi serbë dhe të them të vërtetën, bijtë e vërtetë të Shën Savës, atij që u bë më i ngjashëm ndër serbët me Krishtin dhe vetëm na foli për të, dhe për këtë serbësia nuk është vetëm biologjike. dhe kategori tokësore, por është bërë edhe një kategori shpirtërore. Ne e dimë këtë nga përvoja gjatë historisë. Kushdo që nuk mbeti ithtar i Krishtit dhe nuk duroi në atë rrugë, pushoi së thirruri me atë emër serb” – tha peshkopi Budimljan-Nikshiq.

Ai theksoi se Shën Sava e lidh pazgjidhshmërisht Krishtin dhe serbët, “sepse përmes asaj shenjtërie, mënyrës dhe stilit ne lexojmë, adoptojmë dhe veprojmë sipas Ungjillit si serbë me shekuj këtu në këtë zonë”.

Në të njëjtën kohë ai shtoi se mesazhet e tij nuk i drejtohen komunitetit më të gjerë shoqëror, por atyre për të cilët kujdeset në “Dioqezën Zot-shpëtimtare të Budimlja-Nikshiqit”.

“Është Ungjilli në gjuhën serbe, por ungjilli i vërtetë dhe i vërtetë. Nëse nuk bëhemi serbët e vërtetë e të vërtetë në kuptimin shpirtëror, jo vetëm në ndonjë emër në letër, nuk do të jemi në gjendje të mbajmë veten nën atë emër këtu, ashtu si të gjithë ata që nuk duruan në atë rrugë ungjillore të Krishtit. pasi ndjekësit e Krishtit nuk mund ta mbanin veten. Prandaj thashë se është e rëndësishme, por jo gjëja më e rëndësishme. Më e rëndësishmja është që ne jemi mbledhur sot këtu rreth Krishtit, që të ndjekim rrugën e të parëve tanë dhe më pas të dimë pjesën tjetër të së vërtetës që shkon bashkë me të” – tha ndër të tjera Metodi. /Mportal

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

Arben Taravari

Taravari sqaron gjitha dilemat dhe akuzat, ASH është faktor, do të dij si të veprojë

Naim Murseli Liridon

Tronditëse: I arrestuari i dytë deklaron para Policisë se Naim Murseli e pagoi 30 mijë euro për vrasjen e gruas

nxenesit idrizove shkolla

Ministri Shaqiri jep lajmin për hapjen e paraleles shqipe në shkollën e Idrizovës

James O’Brien Xhejms O Brajan

O’Brien: Struktura politike marrin para nga disa vende për të qenë kundër BE-së

Zekiri muhamed

Ja edhe sa muaj burg i kanë mbetur Zekirit që u dënua me 2 vite e gjysëm

Muhamed Zekiri

Muhamed Zeqiri dënohet me 2 vjet e gjysmë burg

Christopher Hill Kristofer

Ambasadori Hill: E di Serbia mirë cili është detyrimi i saj

vetur-makin-brenda-shofer

FOTO/ Shtetasi suedez mori ‘rent a car’ Porsche dhe BMW në vlerë të 200 mijë € në aeroport dhe zhduket

Lavrov Shkup

Lavrov nervozohet me gazetarët në Shkup, ja skandali që bën?

INFO

NA NDIQ