Ministrat e BE-së miratojnë zyrtarisht udhërrëfyesin strategjik të Grupit të BEI-t

Picture of INA
INA

26/06/2024

Ministrat e BE-së, të mbledhur si bordi i guvernatorëve të BEI-t, miratuan zyrtarisht udhërrëfyesin strategjik të Grupit të BEI-t, duke përcaktuar tetë prioritetet kryesore për krahun financues të BE-së. Miratimi i udhërrëfyesit strategjik pason disa muaj angazhim intensiv midis presidentes Nadia Calviño dhe qeverive të BE-së, partnerëve kryesorë dhe palëve të interesuara, duke përfshirë diskutime të dedikuara gjatë takimeve të ECOFIN në shkurt dhe prill. Guvernatorët filluan gjithashtu procesin për të ndryshuar statutin e BEI-t për t’i mundësuar Grupit të BEI-t të përdorë potencialin e plotë për të mbështetur ekonominë evropiane, duke ruajtur vlerësimin lartë për kreditë, normën e huamarrjes dhe pozicionin e kapitalit të bankës.

Tetë prioritete përfshijnë masat për klimën, digjitalizimin dhe inovacionin, sigurinë dhe mbrojtjen, kohezionin, bujqësinë dhe bioekonominë, infrastrukturën sociale, ndikimin e investimeve jashtë BE-së dhe kontributin në përforcimin e tregjeve të kapitalit të Evropës. Nisja e një programi investimi të synuar “Strategic Tech-EU” për të përshpejtuar digjitalizimin dhe inovacionin në teknologjitë strategjike, të tilla si inteligjenca artificiale, mikroçipet, shkencat e jetës dhe llogaritja kuantike. Kjo nismë do të mbulojë të gjithë zinxhirin e vlerës, duke përfshirë lëndët e para kritike, duke përforcuar kështu autonominë strategjike të Evropës dhe duke nxitur inovacionin në vend.

Pas mandatit të Eurogrupit, BEI do të zgjerojë nismën e suksesshme evropiane të kampionëve të teknologjisë për të tërhequr kapital privat për të financuar rritjen e sipërmarrjeve të reja inovative. Ai gjithashtu do të përsërisë modelin e instrumenteve financiare të standardizuara në fusha të tjera, për të mbledhur investime private në sektorë që lidhen me efikasitetin energjetik për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme dhe rinovimin e ndërtesave. Këto nisma do të kontribuojnë në avancimin e unionit të tregjeve të kapitalit në BE.

BEI do të përforcojë investimet e tij dhe do të zhvillojë instrumente të reja financiare për të rritur qëndrueshmërinë evropiane në menaxhimin e ujit dhe për të mbështetur bujqësinë, bioekonominë dhe sigurinë ushqimore. Këto programe do të sigurojnë likuiditet, burime rezervë dhe investime pa rrezik.

Jashtë BE-së, Grupi i BEI-t do të përforcojë fokusin e tij te ndikimi, me mbështetjen për Ukrainën, duke siguruar një proces të suksesshëm të zgjerimit të BE-së, duke forcuar partneritetet ndërkombëtare me vendet fqinje dhe duke mbështetur agjendën strategjike të BE-së ‘Global Gateway’ në Afrikë dhe në mbarë botën si prioritetet kryesore.

Ministrat mirëpritën hapat konkretë të ndërmarrë tashmë për zbatimin e këtyre prioriteteve, duke përfshirë planin e veprimit për të rritur më tej mbështetjen për sektorin e sigurisë dhe të mbrojtjes të Evropës, duke ruajtur kapacitetin financiar të bankës. Grupi i BEI-t ka përshtatur tashmë politikën e tij të huadhënies për të zgjeruar fushën e investimeve që mund të financohen në fushat e sigurisë dhe mbrojtjes, duke përfshirë lëvizshmërinë ushtarake, mbrojtjen e kufirit dhe infrastruktura të tjera kritike, çminimin dhe pastrimin, sigurinë kibernetike, hapësirën, kërkim-zhvillimin dhe teknologji e infrastruktura të tjera me përdorim të dyfishtë.

Guvernatorët kanë vënë në lëvizje edhe procesin për të bërë disa ndryshime në statutin e BEI-t. Në përputhje me institucionet e tjera financiare ndërkombëtare, ky ndryshim statutor do t’i japë bordit të guvernatorëve të BEI-t kompetencën për të përcaktuar raportin borxh-kapital, i cili vendos një maksimum nominal në bilancin e kredive të mbetura si përqindje e kapitalit të nënshkruar.

Procedura legjislative për këtë ndryshim statutor tani do të çohet përpara nga organet drejtuese të BEI-t dhe Këshilli, në konsultim me Parlamentin Evropian, Komisionin Evropian dhe disa parlamente kombëtare.

Në varësi të ndryshimit të statutit, guvernatorët kanë rënë dakord të rrisin kufirin e raportit borxh-kapital nga 250% në 290%, duke i mundësuar BEI-t të ruajë vëllimet e planifikuara vjetore të huadhënies për vitin 2024 dhe të zbatojë mandate e garanci shtesë nga buxheti i BE-së, duke ruajtur shkallët e huamarrjes dhe të kapitalit. Kjo do të sigurojë hapësirë ​​të mjaftueshme për të zbatuar udhërrëfyesin strategjik dhe për investime kritike në fusha të tilla si energjia e pastër, bateritë, kohezioni social dhe territorial dhe siguria e mbrojtja, duke rritur autonominë strategjike evropiane. Sipas kufirit të ri, BEI do të ruajë raportin e saj shumë të lartë të kapitalit të nivelit bazë, i përmirësuar më tej nga masat e brendshme për të rritur efikasitetin dhe përfitimet, dhe kjo pa asnjë ndikim tek taksapaguesit evropianë.

BEI do të vazhdojë të investojë mbi gjysmën e financimit të saj vjetor në masat për klimën, me fokus në energjinë e pastër dhe të përballueshme, dhe është në rrugën e duhur për të mbështetur investime të gjelbra me vlerë 1 trilion euro në dekadën kritike deri në vitin 2030. Udhërrëfyesi strategjik gjithashtu planifikon që pothuajse gjysma e huasë vjetore të BEI-t të shkojë për projekte në rajonet e kohezionit. Kjo, e kombinuar me një theks të shtuar në investimet në infrastrukturat sociale, si shëndetësia, strehimi i përballueshëm dhe objektet arsimore, nënvizon angazhimin e Grupit për rritje të barabartë dhe konvergjencën e standardeve të jetesës.

“Qytetarët dhe bizneset presin që Evropa të mbështesë investimet për të ardhmen, që përmirësojnë jetën e tyre, përforcojnë sigurinë e tyre dhe ofrojnë mundësi të reja. Udhërrëfyesi strategjik i Grupit të BEI-t do të ndihmojë për ta arritur këtë, duke ruajtur prosperitetin, konkurrencën dhe autonominë strategjike të Evropës”, ​​tha presidentja e Grupit të BEI-t, Nadia Calviño. “Aksionarët tanë kanë miratuar një plan të qartë për vitet e ardhshme, i cili bazohet në pikat e forta të Grupit të BEI-t dhe hap rrugën për rritjen e efikasitetit dhe ndikimit të tij, duke rritur investimet që do të bëjnë diferencë.”

Emërimet e reja

Bordi i guvernatorëve të BEI-t, i përbërë nga ministra të caktuar nga secili prej 27 shteteve anëtare, zakonisht ministra të financave, mirëpriti gjithashtu një kryetar të ri guvernatorësh, emërimin e një kryetari të ri të komisionit të auditimit, si dhe miratimin e raportit vjetor të komisionit të auditimit.

Takimi vjetor kryesua nga Vincent Van Peteghem, zëvendëskryeministër dhe ministër i Financave i Belgjikës. “BEI është një instrument i mrekullueshëm evropian që mobilizon financimin publik dhe privat drejt prioriteteve të investimeve të përbashkëta nga shtetet anëtare,” tha Van Peteghem, duke i dorëzuar Bullgarisë postin me rotacion të kryetarit të bordit të guvernatorëve. “Ka qenë një privilegj dhe kënaqësi të kryesoj bordin e guvernatorëve të Bankës për vitin e kaluar, dhe jam më se i lumtur të dorëzoj postin e kryetarit pas një vendimi për të fuqizuar bankën e BE-së për të bërë më shumë në të ardhmen, në bazë të një udhërrëfyesi të qartë.”

“Duke qenë krahu financues i BE-së, Grupi i BEI-t do të vazhdojë të ofrojë financime në mbështetje të prioriteteve kyçe brenda dhe jashtë unionit. Grupi i BEI-t ka një rol vendimtar në mbështetjen e tranzicionit të gjelbër dhe digjital, kohezionit dhe rajoneve të goditura më së shumti nga pushtimi i Ukrainës,” tha zëvendëskryeministrja e përkohshme e Bullgarisë dhe ministrja e Financave, Lyudmila Petkova. “Ekspertiza dhe pozicioni i fortë i kapitalit të BEI-t do të jenë baza për të mbajtur rolin e saj udhëheqës dhe për të adresuar sfidat përpara.”

Si pjesë e rotacionit të parashikuar në rregulloren e procedurave të BEI-t, kryesia e komisionit të auditimit për periudhën e ardhshme njëvjeçare iu dorëzua Nuno Gracias Fernandes nga Christoph Haas. Gjatë mbledhjes së bordit të guvernatorëve, komisioni i auditimit prezantoi raportin e tij vjetor, i cili do të publikohet në kohën e duhur.

TË FUNDIT
4 orë
Tetovë, xhipi me targa zvicerane i'a mori jetën 67 vjeçarit me bicikletë dhe iku nga vendi i ngjarjes
4 orë
Prej nesër fillon ulja e temperaturave, pritet shi i rrëmbyeshëm dhe bubullima
4 orë
Kryeministri i Malit të Zi propozon hyrjen e partive proruse në qeveri
6 orë
Kamala Harris siguron mbështetjen e demokratëve, grumbullon 81 milionë dollarë fonde për fushatën
7 orë
Kasami: BDI 20 vjet nuk e bëri decentralizimin, po harxhojnë paratë që fituan derisa ishin në pushtet

ME TE LEXUARA

1 ditë
LSM: Shpenzimet për një familje në Maqedoni për muajin korrik, 60.570 denarë
6 orë
Kamala Harris siguron mbështetjen e demokratëve, grumbullon 81 milionë dollarë fonde për fushatën
1 ditë
Goditen dy kompani të lojrave të fatit në Maqedoni, i merren licencat
4 orë
Kryeministri i Malit të Zi propozon hyrjen e partive proruse në qeveri
2 ditë
CNN zbulon prapaskenat, ja kur e mori Joe Biden vendimin përfundimtar për t’u tërhequr nga gara për President
1 ditë
Qeveria e re publikon rrogat e kryeministrit dhe ministrave
4 orë
Prej nesër fillon ulja e temperaturave, pritet shi i rrëmbyeshëm dhe bubullima
1 ditë
Maqedonia e Veriut do të rris numrin e fluturimeve me çmime të ulta

LEXO MË SHUMË

biciklete

Tetovë, xhipi me targa zvicerane i’a mori jetën 67 vjeçarit me bicikletë dhe iku nga vendi i ngjarjes

moti shiu

Prej nesër fillon ulja e temperaturave, pritet shi i rrëmbyeshëm dhe bubullima

Kuvendi Parlamenti i Malit te zi

Kryeministri i Malit të Zi propozon hyrjen e partive proruse në qeveri

Kamala Harris

Kamala Harris siguron mbështetjen e demokratëve, grumbullon 81 milionë dollarë fonde për fushatën

Bilall Kasami

Kasami: BDI 20 vjet nuk e bëri decentralizimin, po harxhojnë paratë që fituan derisa ishin në pushtet

daniel server

Serwer: Harrisit mund t’i duket Kosova si Tajvani e Ukraina

ejup maqedonci

Stërvitjet e grupeve terroriste, Maqedonci: Shqetësuese, por jemi të përgatitur t’i përgjigjemi çdo kërcënimi

Kuvendi gashi parlamenti maqedonise

Kuvendi sot pritet ti zgjedhë zëvendësministrat

IMG_4611

Emërohet pasardhësi i Escobarit, kush është diplomati Kasanof

INFO

NA NDIQ