NATO me sytë drejtuar nga Bosnja

0

Anëtarësimi në NATO sjell mbrojtjen më efektive në një mënyrë të përballueshme dhe vetëm anëtarët e NATO-s gëzojnë përfitimet e mbrojtjes kolektive. Në këtë drejtim, siguria është themeli i begatisë, tha në një intervistë të sotme në “Oslobodjenje” Gjeneral Brigade, Marti Bissel, i selisë së NATO-s në Sarajevë.
B dhe H është një vend i bukur me shumë potenciale. Megjithatë, ky potencial nuk do të realizohet derisa Bosnja të gjejë një mënyrë për t’u fokusuar në të ardhmen dhe për të krijuar mundësi për qytetarët e saj për të qëndruar në vend. Selia e NATO-s në Sarajevë është e gatshme të ndihmojë B dhe H dhe të presim partneritetin tonë të vazhdueshëm, tha Bissel.

I pyetur se sa larg është B dh H larg nga anëtarësim në Aleancë, sidomos duke pasur parasysh pengimin e dërgimit të programit të parë vjetor kombëtar, ai tha se rruga drejt anëtarësimit varet nga shumë faktorë dhe është e ndryshme për secilin vend.

– Shtabi i NATO-s në Sarajevë i ka ofruar ndihmë B dhe H që nga viti 2004, që do të thotë se ne tashmë kemi një marrëdhënie të shkëlqyeshme të partneritetit. Kontributi i B dhe H për sigurinë tonë të përbashkët është i njohur dhe B dhe H ka treguar një angazhim të qartë për dialogun dhe bashkëpunimin rajonal, duke përfshirë pjesëmarrjen në misionin tonë të mbështetjes vendimtare në Afganistan dhe kontributin e saj në luftën kundër ISIS-it.

E gjithë kjo është e rëndësishme për përparimin e B dhe H – tha Bissel.

Ai rikujtoi se ministrat e jashtëm të NATO-s kohët e fundit ranë dakord të pranonin dorëzimin e Programit të parë vjetor kombëtar (ANP) të B dhe H

– Ky mekanizëm mund të ndihmojë Bosnjë-Hercegovinën të thellojë bashkëpunimin e saj me NATO-n. B dhe H, në konsultim me NATO-n, është arkitekti i atij plani. ANP do të përcaktojë reformat që B dhe H do të ndërmarrë për të arritur një jetë më të mirë për qytetarët e saj. Këto reforma do të përgatisnin gjithashtu B dhe H për anëtarësimin eventual në Aleancë nëse do të ishte një vendim në një moment të caktuar.

Në rajon, kohëzgjatja e këtij procesi është shumë e ndryshme. Kjo varet nga një numër faktorësh, duke përfshirë shpejtësinë në të cilën vendi merr reformat e nevojshme – vuri në dukje ai.

I pyetur nëse ndikimi i huaj do ta pengonte B dhe të bashkohej me NATO-n kur dështoi me Malin e Zi dhe Maqedoninë e Veriut, Bissel tha se çdo vend është gjithmonë duke u përballur me zgjedhjet dhe gjithmonë do të jenë ata që do ta ofrojnë atë për të filluar këtë apo atë mënyrë.

– Mund të jetë për arsye ushtarake, ekonomike ose politike. Për dekada, Bosnja dhe Hercegovina ka zgjedhur rrugën e integrimit euroatlantik. Është drejtimi me të cilin njerëzit e këtij vendi kanë vendosur të shkojnë dhe ne do t’i mbështesim ata në atë zgjedhje. Qytetarët e Bosnjës dhe Hercegovinës e dinë shumë mirë se cila rrugë ofron të ardhmen më të mirë të mundshme për ta dhe për fëmijët e tyre. Ne shpresojmë që t’i ndihmojmë ata në atë rrugë – tha Gisselz për “Oslobodjenje”.