Ndërron jetë kreu i Kishës Ortodokse Shqiptare në SHBA Kryepeshkop Nikoni

0

Kanë qenë dje këmbonat e Arqipeshkvisë Shqiptare të Kishës Ortodokse në Amerikë, të cilat dhanë të apart lajmin e kobshëm se Kryepeshkopi Hiriësia e Tij Nikon i Bostonit dhe i Anglisë së Re dhe Arqipeshkvis Shqiptare – Kishës Ortodokse në Amerikë, u ripërkushtua në Zot dje, e Diel, 1 Shtator, ikjen në amshim të Hirwsisë së Tij Kryepeshkopit Nikon, raportoi shërbimi për shtyp OCA, njofton Bota sot, nga SHBA. ABP. Nikon u shenjtërua si peshkop në maj, 2002, dhe u zgjodh peshkop qeverisës i Dioqezës së New England në Tetor 2005. Ai gjithashtu shërbeu si dhjetëra locum i Dioqezës së Jugut nga shkurti 2011 deri në mars 2015. Ai u ngrit në rangun e kryepeshkopit më 9 maj 2012.

Një biografi më e plotë është dhënë nga Wikipedia:

Kryepeshkopi Nikon lindi në New York City më 9 tetor 1945, djali i të ndjerit Evans J. dhe Helena P. Liolin. Ai u rrit në një familje të edukuar në besimin ortodoks të krishterë dhe aktiv në Arqipeshkën shqiptare të Kishës Ortodokse në Amerikë. Babai i tij kishte shërbyer si kryetar porotë dhe themelues në 1947 i Fondit Teologjik Studentor Dioqezan. Për shumë vite, nëna e tij shërbeu si drejtor kori në famullinë e familjes së Shën Nikollës, Jamaica Estates, New York. Vëllai i tij Gjoni, tani i ndjerë, shërbeu në këshillin famullitar të Kishës së Shën Gjergjit, Trumbull, Connecticut, vëllai i tij Billi dha jetën e tij duke shërbyer në forcat e armatosura gjatë Luftës Koreane, ndërsa vëllai i tij më i vogël, Jakobi, shërbeu si kryetar laik i Famullia e Xhamajkës Estates dhe anëtar i Fondit Studentor të Këshillit Argjendocesan. Vëllai i tij i moshuar, At Arturi, është Kancelari i Arqipeshkvisë shqiptare me qendër në Boston. Kryepeshkopi Nikon ndoqi studimet e tij fillore dhe të mesme në New York City, ku ai zhvilloi një interes të përhershëm në artet teatrore, duke siguruar role kryesore në disa prodhime të shkollave të mesme, dhe në shkencat biologjike. Në vitin 1967, ai u martua me Sarah Arthur, dashurinë e tij të fëmijërisë. Bashkëshortja e Tij, shërbeu si drejtore e korit pas shugurimit të tij në Diakonatin e Shenjtë nga Peshkopi Stephen (Lasko) më 5 korrik 1969 dhe në Priftërinë e Shenjtë të nesërmen. Gjatë shërbimit të tij 33-vjeçar, Nikon shërbeu si rektor i dy famullive të Arkitektopit Shqiptar të OCA-së: Kisha e Shën Nikollës, Southbridge, Masaçusets dhe Kisha e Shën Thomas, Farmington Hills, Michigan. Përveç shërbesës së tij baritore, Kryepeshkopi Nikon shërbeu si President i Këshillit të Kishave Ortodokse të Detroitit të Madh dhe Kapelan për Universitetin Shtetëror Wayne, Bursa Ortodokse Kristiane. Ai gjithashtu administroi një plan sigurimi shëndetësor dhe shtrimi në spital për klerikët e zonës. Ai gjithashtu u shfaq në programe të shumta të drejtpërdrejta televizive dhe radio. Ai ishte një koordinator i projektit për “Zërin e Ortodoksisë”, themeluar nga Lidhja Ortodokse Layman Ruse e New England, dhe ai shërbeu si redaktor i “The Vine”, gazeta e Arqipeshkvisë Shqiptare dhe Dekan i Deanery Great Lakes.

Më 25 korrik 2000, gruaja e tij Sarah vdiq nga kanceri. Mitropoliti Theodosius kryesoi në funeralin e saj. Para shenjtërimit të tij, Nikoni kaloi kohë në Seminarin dhe Manastirin e Shën Tikhonit, në Kanaanin e Jugut, Pensilvani, duke i zgjatur studimet, ku u tërhoq në urdhrat monastikë para shenjtërimit të tij episkopal. Kryepeshkopi Nikon u shenjtërua Peshkopi i Baltimorit dhe ndihmës i Mitropolitit Theodosi në 24 dhe 25 maj 2002, në bashkëpunim me ANNU./Nga Beqir Sina/INA