Në duart e MPJ edhe tregtia e jashtme! Bashkësia e Biznesit pret më shumë investime të huaja

Picture of INA
INA

07/06/2024

MPJ merr kompetenca të reja, me riorganizimin e ri parashihet të bëhet Ministri e punëve të jashtme dhe tregti e jashtme. MPJ në të ardhmen pritet që të përgjigjet për tregtinë e jashtme dhe përmirësimin e marrëdhënieve ekonomike jashtë vendit. Në duart e shefit të ri të diplomacisë do të jetë edhe politika e tregtisë së jashtme dhe i njëjti do të jetë i autorizuar që të lidhë marrëveshje tregtare.

1.Ndjekje e lëvizjeve ekonomike ndërkombëtare dhe ndikimi i tyre në marrëdhëniet ekonomike në shtet

2.Punë në sferën e tregtisë së jashtme

3.Përmirësimii marrëdhënieve ekonomike jashtë vendit

4.Propozim dhe zbatim i masave nga sfera e marrëdhënieve ekonomike me vendet e huaja

5.Ndjekje e marrëdhënieve ekonomike ndërkombëtare dhe bashkëpunimit multilateral, rajonal dhe dypalësh me vende të tjera dhe organizata dhe zhvillimit të tyre

6.Krijim, zbatim, propozim dhe përmirësim i regjimit të politikës së tregtisë së jashtme, duke përfshirë masa mbrojtëse në tregtinë e jashtme

7.Harmonizim i rregullave të shkëmbimit në sferën e tregtisë së jashtme me rregullat e BE-së dhe Organizatës botërore për tregti dhe me rregullat e institucioneve të tjera multilaterale dhe organizatave si dhe zbatim i tyre.

8.Lidhje dhe ndjekje e zbatimit të marrëveshjeve tregtare ndërkombëtare dhe marrëveshjeve.

Me propozim ndryshimet e Ligjit për riorganizimin e organeve të drejtorisë shtetërore, këto kompetenca tashmë nuk do të jenë pjesë e Ministrisë së ekonomisë.

PROPOZIM LIGJ PËR RIORGANIZIMIN E ORGANEVE TË DREJTORISË SHTETËRORE

“Të punësuarit në Ministrinë e ekonomisë të cilët më 1 qershor 2024 i kryejnë punët që kanë të bëjnë në ndjekjen e lëvizjeve ekonomike ndërkombëtare si dhe ndikimi i tyre në marrëdhëniet ekonomike të shtetit dhe në punën në sferën e tregtisë së jashtme, i merr Ministria e punëve të jashtme dhe tregtisë së jashtme”.

Një pjesë e bashkësisë së biznesit pret që këto ndryshime të tërheqin më shumë investime të huaja. Sipas Nikica Mojsoska Bllazheski nga organizata Maqedonia 2025, në këtë mënyrë do të racionalizohen resurset.

“Situata me përfaqësitë tona diplomatike konsullore, përkatësisht me rrjetin, nuk është e mirë. Mendoj se kjo do të jetë mënyrë e mirë dhe të optimizohet ky rrjet, megjithatë të shtohen edhe kompetencat e diplomacisë ekonomike. Në lidhje me atë nëse do të ketë efekte, kjo shumë varet nga institucionet tona këtu. Duhet pasur përkrahje në kuptim të politikave të qarta se si të tërheqim investime”, tha Nikica Mojsoska Bllazhevski – drejtoresh Ekzekutive e OJQ Maqedonia 2025.

Sipas saj, duhet të ndryshohet edhe modeli i tërheqjes së investimeve të huaja, aq më tepër që theksi deri më tani është vënë te fuqia e lirë e punës në vend. Ministria e Punëve të Jashtme, në aspektin e diplomacisë ekonomike, katër vitet e fundit ka dërguar vetëm këshilltarë ekonomikë në përfaqësitë tona diplomatike jashtë vendit, detyra e të cilëve ishte tërheqja e investimeve. Sipas Mojsoska Blazhevskit, puna e tyre nuk ka ndonjë efekt të madh.

“Ndoshta është bërë një punë, por asgjë nuk u a pa asnjë efekt. Mendoj se këto janë burime të humbura të shtetit, sepse duhet të hartoni politika dhe më pas t’i zbatoni ato. Zgjidhjet e shkurtra ad-hok nuk mund të arrijnë rezultate. Duhet të kemi kuadro të trajnuar”, shtoi Nikica Mojsoska Bllazhevski – drejtoresh Ekzekutive e OJQ Maqedonia 2025.

Ministria e Punëve të Jashtme më herët ka theksuar se vendimi për dërgimin e këshilltarëve ekonomikë ka rezultuar si vendim i drejtë, pozitiv dhe i dobishëm për shtetin. Megjithatë, Këshilli i Ambasadorëve theksoi se ky aktivitet nuk është aspak i përshtatshëm për tërheqjen e investimeve të huaja.

TË FUNDIT
35 minuta
Në seancën parlamentare u verifikuan mandatet për deputetët e rinj
59 minuta
Për 18 vite nëpërmjet përmbaruesve janë paguar gati dy miliardë euro
1 orë
PP: Me marrëveshjet në “Zinxhir” janë kthyer gati 1.000.000 euro në buxhetin shtetëror
2 orë
Largohen 60 metra kub mbetje nga deponitë e egra në Shkup gjatë fundjavës
3 orë
Në Tetovë dhe Shkup ende po sanohen dëmet nga moti i ligë

ME TE LEXUARA

16 orë
Nikolloski vitin e ardhshëm do të prezantojë tren urban nga Draçeva në Shkup
1 ditë
QMK: Po sanohen dëmet nga moti i ligë në Tetovë dhe Shkup
59 minuta
Për 18 vite nëpërmjet përmbaruesve janë paguar gati dy miliardë euro
22 orë
Katër vitet e fundit të BDI-së në pushtet, pas 16 vitesh del në opozitë, pasi hapi Front me të gjithë
16 orë
Hospitalizohen dhe shtatë persona të tjerë me kollë të mirë, gjithsej 786 raste në vend

LEXO MË SHUMË

Kuvendi parlamenti maqedoni

Në seancën parlamentare u verifikuan mandatet për deputetët e rinj

permbarues izvrsitel

Për 18 vite nëpërmjet përmbaruesve janë paguar gati dy miliardë euro

Prokuroria

PP: Me marrëveshjet në “Zinxhir” janë kthyer gati 1.000.000 euro në buxhetin shtetëror

mbeturina berllok pastrim

Largohen 60 metra kub mbetje nga deponitë e egra në Shkup gjatë fundjavës

vershime shkup

Në Tetovë dhe Shkup ende po sanohen dëmet nga moti i ligë

Hristijan Mickoski

Mickoski njofton investimin e ri në energjetikë: Sigurohet rrymë për 100 mijë amvisëri, 630 punësime të reja

Qendra për Menaxhimin e Krizave.112

QMK: Shpëtohet një 16-vjeçare nga një humnerë në Strumicë

gjykata

Tre të plagosur rëndë nga Maqedonia, vendim i çuditshëm i gjykatës austriake

arme statistik

Maqedonia e Veriut renditet e treta në Evropë sipas shkallës së vdekjeve nga armët e zjarrit

INFO

NA NDIQ