Nëse nuk e hani pjatën e tërë, një restorant në Zvicër ju gjobit

Në Baden AG, një restorant indas kërkon një gjobë prej pesë frangash nga mysafirët që nuk e hanë pjatën të tërë. Pronari shpjegon përse

Në luftën kundër mbetjeve ushqimore, restorantet po marrin hapa të rinj. Restoranti Casanova në Baden AG, për shembull, paguan pesë franga shtesë nga çdo mysafir që nuk e mbaron pjatën e tërë.

Arsyeja: Ghauri u rrit në Indi, ku një pjesë e madhe e popullsisë nuk ka mjaftueshëm për të ngrënë. “Ushqimi është i vlefshëm në Indi, atje nuk hidhet”, thotë ai për “Aargauer Zeitung”, transmeton portali Shtegu.

Ghauri tashmë ka 20 vjet që jeton në Zvicër. Në restorantin e tij Casanova, ai shërben një byfet në kohën e drekës. Nëse paguani 20 franga, mund të hani sa të doni.

Sipas Ghaurit, megjithatë, ndodh rregullisht që njerëzit hanë shumë më tepër se sa që përfundojnë duke ngrënë. Ka edhe njerëz që e lënë një pjatë gjysmë të plotë dhe kthehen në byfet për të provuar një pjatë tjetër”.

Për Ghaurin kjo nuk është e mundur për. Shumë zviceranë duhet të mësojnë në fëmijëri që të hanë atë që u shërbehet. “Si të rritur, ata nuk sillen më kështu”. Për këtë arsye vendosi të aplikojë dënimin prej pesë frangash. Deri më tani asnjërin nuk e ka dënuar, vetëm ka bërë paralajmërime.

Shumica e të ftuarve e përkrahin konceptin që kur u prezantua dy vjet më parë. Vetëm disa vizitorë të restorantit e shohin atë “jo aq të mirë”. Vetë Ghauri thotë: “Mendoj se koncepti ynë është i mirë dhe e mbështes plotësisht”.