Nga Yeni (Novi) Pazari në Skopi (Shkup)

INA
INA

25/02/2024

Daut Dauti

Arkeologu i famshëm anglez, Arthur Evans, nga viti 1877 deri më 1882, ka bërë hulumtime në rajonet e Bosnjës, Kosovës, Shqipërisë dhe Maqedonisë. Zbulimet e tija në lidhje me gjurmët ilire në këto treva, sot gjenden të përmbledhura (disa edhe të vizatuara) në veprat ‘Ancient Illyria’ dhe ‘Illyrian Letters’.

Është i madh numri i monumenteve iliro-romake që ai i ka hasur në këto treva, përfshirë Kosovën. Mes tjerash ai e përshkruan hollësisht një hamam në Novi Pazar dhe akuaduktin (ujësjellsin) e Shkupit. Hamami, në shikim të parë, duket se është ndërtuar nga otomanët. Por, Evans ka gjetur fakte se hamami ka qenë në përdorim që nga Bizanti e më herët nga Roma dhe se otomanët vetëm e kanë rindërtuar dhe mirëmbajtur deri në ato ditë.

Evans, njësoj ka shkruar edhe për akauduktin që mendohej se e kanë ndërtuar otomanët për të sjellur ujë të ngrohtë në hamamet e Shkupit. Në fakt, Evans vjen në përfundim se otomanët vetëm e kanë rindërtuar në shek. XVI kurse ndërtimi me siguri është i kohës së Justinianit.

Madje, në muret e akuaduktit Evans e ka hasur edhe emrin e Trajanit, perandorit romak me origjinë iberiane, emri i të cilit ka qenë i njohur për banorët e Shkupit të atëhershëm. Ky akaudukt ka qenë në funksion deri në fund të shek. XVIII. Diku rreth 300 m të këtij akuadukti sot janë të ruajtura, por ka qenë më i gjatë kur Evans e ka hulumtuar.

Shumicën e objekteve që përmenden dhe që janë studjuar nga Evans, sot vështirë se u gjendet ndonjë shenjë.

TË FUNDIT

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

policia-veri

A do të jetë Kosova, Ukraina e radhës?

sunaj-raimi

Gjuha shqipe dhe obligimet tona kombëtare!

granit osmani

Nuk e di si mund kumanovarët ta mbështesin BDI-në pas gjitha të bëmave të tyre!

Ibrahim Kazimi

Romani «Eskadronët e Vdekjes»(kronikë e një kasaphane) -një sakrament historik mbi sakrificën kombëtare…

rexhail ramadani

S’kam asgjë personale me Ahmetin, por ai krijoi një regjim hibrid mbi popullaten shqiptare

kalosh

Armiku historik

nato-1

Problemi i madh që NATO kishte në Luftën e Ftohtë, tani është edhe më i madh…

enver tivari

Zbulohet urdhri i Enver Hoxhës për masakrën e Tivarit: “T’i zhdukim ose t’i shpërngulim” shqiptarët

nexhat

Paragjykimet ndaj proçesit zgjedhorë

INFO

NA NDIQ