Një anije kozmike e NASA-s do të godasë një asteroid: Ata po testojnë një metodë për të mbrojtur Tokën

Megjithëse asteroidi Dimorphos nuk përbën kërcënim për Tokën, qëllimi i këtij eksperimenti është të tregojë se trupat qiellorë të rrezikshëm mund të devijohen nëse një anije kozmike përplaset qëllimisht në to.

Një anije kozmike e NASA-s do të përplaset qëllimisht në një asteroid të vogël si pjesë e një testi të mbrojtjes planetare që një ditë mund të shpëtojë Tokën.

Megjithëse asteroidi Dimorphos nuk përbën kërcënim për Tokën, qëllimi i këtij eksperimenti është të tregojë se trupat qiellorë të rrezikshëm mund të devijohen nëse një anije kozmike përplaset qëllimisht në to. Anija kozmike, e njohur si Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (DART), pritet të godasë asteroidin me diametër 179 metra më 27 shtator.

Dimorphos është pjesë e një sistemi asteroid binar dhe rrotullohet rreth Didymos, duke marrë 11 orë e 56 minuta. Astronomët shpresojnë që DART do të shkurtojë orbitën planetare me 10 minuta.


NASA thekson se asteroidi nuk është një kërcënim për Tokën, por se kjo është një mundësi për të testuar devijimin e asteroidit – një teknikë e goditjes kinetike – dhe për të parë nëse është një mënyrë e mundshme për të mbrojtur planetin tonë nëse një asteroid i mundshëm godet. Toka të zbulohet në të ardhmen.

Aktualisht ka rreth 27,000 asteroidë në orbitën afër Tokës.

DART u nis në nëntor 2021 në një raketë SpaceX Falcon nga Baza e Forcave Ajrore Vandenberg në Kaliforni.

Në momentin e përplasjes, asteroidët do të jenë rreth 11 milionë kilometra larg Tokës. Para se të godasë Dimorphos, DART do të rrisë shpejtësinë e tij në 24,140 kilometra në orë.

Përplasja do të regjistrohet nga sateliti i vogël LICIACube i agjencisë italiane të hapësirës.

Me madhësinë e një çantë dhe me peshë vetëm 14 kilogramë, sateliti fluturoi me DART thellë në hapësirë ​​përpara se të ndahej kohët e fundit.

Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) e konsideron këtë mision të një rëndësie historike, sepse Dimorphos do të jetë objekti i parë në Sistemin Diellor që do të ketë orbitën e tij të ndryshuar në mënyrë të matshme nga njerëzit.

ESA do të nisë anijen e saj kozmike Hera në vitin 2024 në një udhëtim dy-vjeçar drejt sistemit asteroid për të mbledhur informacione rreth ndikimit të përplasjes.