OBSH: Omicron kërcënues për të pavaksinuarit dhe të moshuarit me sëmundje themelore

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka deklaruar se varianti i koronavirusit i quajtur Omicron mund të rezultojë në sëmundje kërcënuese për jetën e të pavaksinuarve, të moshuarve dhe të njerëzve me sëmundje themelore.

Dr. Mike Ryan, drejtor i programit të urgjencave shëndetësore të OBSH-së, tha se njerëzit e pavaksinuar përballen me një rrezik më të lartë të infeksionit me Omicron dhe kjo mund t’i bëjë ata që të sëmuren rëndë dhe tek disa mund të rezultojë edhe me humbje jete, transmeton portal arbresh.info

“Omicron ende përfaqëson një kërcënim masiv për jetën dhe shëndetin e të pavaksinuarve”, tha Ryan.
Ryan tha se njerëzit e vaksinuar, nga ana tjetër, përgjithësisht përjetojnë sëmundje të lehta nëse marrin një infeksion të ri.

Maria Van Kerkhove, drejtuesja teknike e OBSH-së Covid-19, tha se të moshuarit dhe njerëzit me kushte themelore përballen me një rrezik të lartë të vdekjes nga Omicron krahasuar me grupet e tjera.

“Ne e dimë se vdekshmëria rritet me omicron me rritjen e moshës,” tha Van Kerkhove. “Ne gjithashtu kemi të dhëna nga disa vende që tregojnë se njerëzit me të paktën një gjendje themelore janë në një rrezik të shtuar të shtrimit në spital dhe vdekjes, edhe nëse keni omicron në krahasim me delta.”

Thirrja e Kerkhoves është që njerëzit të vaksinohen, të mbajnë maska, të shmangin turmat dhe të mbajnë distancën e nevojshme.

Van Kerkhove tha se omicron është zbuluar në çdo vend ku ka sekuencë të mirë gjenetike dhe ka të ngjarë të jetë i pranishëm në çdo komb. Ajo tha se omicron po kapërcen deltën në mbarë botën dhe po bëhet dominuese./arbresh.info/