OBSH: Rajoni i Evropës rrezikon 700,000 vdekje të tjera Covid deri në mars

700,000 njerëz të tjerë mund të vdesin nga Covid deri në mars në Evropë dhe në një pjesë të Azisë, ka paralajmëruar Organizata Botërore e Shëndetësisë. Numri i vdekjeve tashmë tejkalon 1,5 milion në 53 shtetet e asaj që OBSH e quan rajonin e saj të Evropës, njofton BBC.

OBSH paralajmëroi për “ngarkesë të lartë ose ekstreme” në njësitë e kujdesit intensiv në 49 prej shteteve deri në mars 2022.
Evropa po përballet me një rritje të rasteve, duke bërë që Austria të kthehet në bllokim dhe të tjerët të marrin në konsideratë masa të reja.

Një numër vendesh – përfshirë Francën, Gjermaninë dhe Greqinë – gjithashtu së shpejti mund t’i bëjnë vaksinat përforcuese një kërkesë që qytetarët e tyre të konsiderohen të vaksinuar plotësisht.

Por disa shtete kanë parë protesta të ashpra kundër masave të reja. Holanda pati disa netë trazirash për një bllokim të pjesshëm.

Në vlerësimin e saj, OBSH paralajmëroi se Covid ishte shkaku kryesor i vdekjeve në rajonin e saj të Evropës.

“Vdekjet akumulative të raportuara parashikohen të arrijnë mbi 2,2 milionë deri në pranverën e vitit të ardhshëm, bazuar në tendencat aktuale,” tha OBSH të martën.

Vdekjet e konfirmuara të lidhura me Covid kohët e fundit u dyfishuan në pothuajse 4,200 raste në ditë, shtoi organizata.

Vetëm në Rusi, numri ditor i vdekjeve ka arritur së fundmi në 1,200.

Një numër i lartë i njerëzve të pavaksinuar dhe prevalenca e variantit Delta në disa vende ishin faktorët kryesorë pas shkallës së lartë të transmetimit në rajonin e Evropës, tha OBSH.

Drejtori i OBSH-së për Evropën, Dr Hans Kluge, u bëri thirrje atyre që ishin ende të pavaksinuar që të bënin injeksionin.

“Të gjithë ne kemi mundësinë dhe përgjegjësinë për të ndihmuar në shmangien e tragjedive të panevojshme dhe humbjeve të jetëve, dhe për të kufizuar përçarjet e mëtejshme në shoqëri dhe biznese gjatë këtij sezoni dimëror,” tha ai.