Pagat e zyrtarëve vitin e ardhshëm do të rriten deri në 400 euro dhe baza bruto është e ligjshme!

INA
INA

05/10/2023

Paga e të gjithë zyrtarëve do të rritet në mënyrë të pandalshme me rritjen e pagës mesatare, sepse kjo është e rregulluar me ligj dhe tashmë nga janari 2024 do të kenë si bazë pagën mesatare të paguar për punonjës për vitin 2023, e cila pritet të jetë dukshëm më e lartë se paga mesatare bruto për vitin 2022, shkruan PRESSonline.al

Edhe pse revolta në opinion nga rritja e madhe e fundit e pagave për zyrtarët e zgjedhur dhe të emëruar ende nuk është shuar, nga 1 janari do të vijë një surprizë e re – të ardhurat e tyre mujore do të rriten për 40.000 denarë bruto, pra 24.000 denarë neto për pagat më të larta të funksionarëve!

Kuvendi dje nuk ka miratuar interpretim autentik të nenit 11 të Ligjit për pagat dhe kompensimet tjera të personave të zgjedhur dhe të emëruar, sepse sipas Komisionit Ligjvënës – Juridik ky nen i ligjit është i qartë dhe preciz, ndërsa kërkesa për interpretim autentik e paraqitur nga deputeti Dimitar Apasiev është e pabazuar. Sipas raportit të Komisionit, baza e pagës së secilit në vend është shuma bruto, e cila si koncept për pagesën e integruar të pagës neto, taksave dhe kontributeve është futur në vitin 2009 me Ligjin për pagesën e pagave dhe që atëherë kur ligjet përmendin “rrogë” gjithmonë nënkuptohet paga bruto.

Për këtë kërkesë ka vendosur në korrik Komisioni Ligjvënës – Juridik, ndërsa Kuvendi e ka miratuar konkluzionin dje në seancë plenare. Me këtë vendim për të mos dhënë interpretim autentik të nenit 11 të Ligjit për pagat e të zgjedhurve dhe të emëruarve, ka ndodhur rritja prej 78 për qind e pagave të deputetëve, ministrave, presidentit, kryetarëve të komunave, gjegjësisht rreth 2000 zyrtarëve të zgjedhur dhe të emëruar pasi më 21 mars, Gjykata Kushtetuese hoqi bazën fikse për llogaritjen e pagave të zyrtarëve në shumë prej rreth 25.000 denarë, me arsyetimin se nuk mund të ketë dy baza për llogaritjen e pagave. Kështu, si bazë për llogaritje ka mbetur në fuqi paga mesatare bruto nga viti i kaluar, e cila është 43.509 denarë, me të cilën të hyrat mujore të të zgjedhurve dhe të emëruarve janë rritur për 78 për qind. Me rregullimin në janar, pagat zyrtare do të dyfishohen. P.sh., paga e kryeministrit Dimitar Kovaçevski deri në mars ishte rreth 90.000 denarë, nga marsi merr rreth 160.000 denarë, nga janari do të marrë rreth 184.000 denarë dhe pagat e kryeparlamentarit Talat Xhaferi dhe kryetarit të shtetit Stevo Pendarovski janë të ngjashme.

Paga e të gjithë zyrtarëve do të rritet në mënyrë të pandalshme me rritjen e pagës mesatare, sepse kjo është e rregulluar me ligj dhe tashmë nga janari 2024 do të kenë si bazë pagën mesatare të paguar për punonjës për vitin 2023, e cila pritet të jetë dukshëm më e lartë se paga mesatare bruto për vitin 2022. Për krahasim, paga mesatare bruto vitin e kaluar ishte 43.509 denarë, në janar të këtij viti ishte 50.837 denarë, ndërsa tashmë në korrik 54.434 denarë. Kështu, rreth 2000 zyrtarë – ministra, zëvendësministra, deputetë, gjyqtarë, kryetarë komunash, drejtues, këshilltarë dhe persona të tjerë të zgjedhur dhe emëruar do të marrin edhe të paktën nga 150 euro në muaj dhe më së shumti 400 euro në muaj, në varësi të koeficientit të kompleksitetit që është nga 2.2 në 4.5.

Disa zyrtarë deklaruan se rritja e ngadaltë e pagave në kushtet e krizës ekonomike është e papërshtatshme, por asnjë parti nga pushteti apo opozita nuk ndërmori hapa për ndryshime ligjore në nenin 11 të kontestuar të ligjit për pagat e zyrtarëve. Qeveria më pas njoftoi se pagat do të rregullohen së shpejti me një ligj të ri, por ai “së shpejti” u shndërrua në “të paktën një vit”, pasi MSHIA deklaroi se duhet të harmonizohet “zgjidhja komplekse ligjore”, informon PRESSonline.al

Në faqen e qeverisë ende shihen pagat e vjetra të ministrave, sipas të cilave kryeministri merr 88.000 denarë “modeste”. Qeveria nuk është përgjigjur në pyetjen e “Sloboden Peçat” se sa është paga e saktë e Kovaçevskit dhe kur planifikojnë të jenë transparentë dhe të bëjnë publike shumat që qytetarët tatimpagues ua paguajnë në llogaritë e tyre të transaksionit për çdo muaj.

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

pacolli pasuria

Pacolli akuzon “disa njerëz” se po tentojnë ta ngatërrojnë publikun rreth vrasjes së Liridonës

liridona

Publikohet video nga restoranti ku Naimi i çoi fëmijët dhe Liridonën pak para vrasjes

granit plavaa

Videoja e Granit Plavës, i dyshuari për ekzekutimin e Liridonës, kur hyn në restorant

Screenshot_2023-12-09-19-38-51-489_com.android.chrome-edit

Ky është personi i katërt që u arrestua sot për vrasjen e Liridona Ademajt

kercove

Digjet një shtëpi në Kërçovë, humb jetën një 79-vjeçar

lumir ldk gazetaret

LDK zgjedh Kryesinë e re, këta janë emrat e nënkryetarëve dhe anëtarëve

shkolla-nxenes-780x439-1

Zgjidhet problemi me nxënësit shqiptarë në Çashkë të Velesit, filloristët ndjekin mësimin në shqip

stoilkovski

Stoilkovski lë në pikëpyetje pjesëmarjen e VMRO në Qeverinë teknike

Xheladin-Murati-780x470-1-696x419

Murati me kritika të ashpra për politizimin e arsimit

INFO

NA NDIQ