Pas 55 vitesh përçarje, kishat e Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut mbajtën liturgji të përbashkët pajtimi

Në Kishën “Shën Sava” në Beograd në mëngjes është mbajtur liturgjia disaorëshe e pajtimit mes kishave të Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë. Pas 55 viteve, Kisha Ortodokse Serbe (KOS) dhe Kisha Ortodokse Maqedonase – Kryepeshkopata e Ohrit (KOM-KO) bashkë mbajtën shërbesë, pasi që KOS deklaroi se me liturgjinë e pajtimit do ta rinovojë komunitetin liturgjik dhe kanonik të dy kishave simotër, në pajtueshmëri me vendimin e Kishës së KOS, i cili është miratuar para disa ditëve në Nish, njofton Portalb.mk.

“Me vendim të KOS që të vendoset unitet eukaristie në tërë botën ortodokse dhe me këtë liturgji hierarkike në vepër e treguam unitetin, se jemi bashkë dhe një në fe, me çka konfirmuam unitet mes dy kishave tona dhe me atë unitet mes të gjitha kishave lokale”, theksoi kryepeshkopi i KOM-KO, z.z. Stefan.

Ai i falënderoi klerikët serbë për mirëkuptimin dhe vetëm disa ditë pasi Patrikana Ekumenike miratoi vendim për pranimin e KOM-KO, në të njëjtën frymë miratuan vendim për vendosjen e unitetit kanonik mes dy kishave.

“Me këtë akt të sotëm, me të cilin u konfirmua nevoja për dashuri dhe unitet në kishë, është ilaç i pazëvendësueshëm me të cilin shërohet plaga në kishë. Vendosja e unitetit mes dy kishave, është ngjarje të cilës i gëzohen edhe Shën Klimenti i Ohrit dhe Shën Sava”, tha z.z. Stefan, i cili bashkë me disa klerikë dhe persona kishtarë nga vendi morën pjesë në liturgjinë në Beograd.