Pas Omicron, ekspertët paralajmërojnë për më shumë variante të Covid-19

Ekspertët po paralajmërojnë se variantet e mëvonshme të COVID-19 ka të ngjarë të vijnë pas variantit Omicron.

Paralajmërimet vijnë pasi nuk ka asnjë garanci që variantet e mëvonshme do të shkaktojnë sëmundje më të lehta ose se vaksinat ekzistuese do të funksionojnë kundër tyre.

Mundësia e mutacionit të virusit rritet me çdo infeksion, duke ngritur shqetësime pasi varianti shumë ngjitës Omicron përhapet me shpejtësi.

Nuk është e qartë se si mund të duken variantet e mëvonshme ose si mund të ndikojnë në pandeminë, paralajmërojnë ekspertët.

“Sa më shpejt të përhapet omikroni, aq më shumë mundësi ka për mutacion, potencialisht duke çuar në më shumë variante,” tha Leonardo Martinez, një epidemiolog i sëmundjeve infektive në Universitetin e Bostonit.

“Janë infeksionet më të gjata dhe të vazhdueshme që duken të jenë bazat më të mundshme për rritjen e varianteve të reja,” tha Stuart Campbell Ray, një ekspert i sëmundjeve infektive në Universitetin Johns Hopkins, raporton oranews.

Hulumtimet paraprake sugjerojnë se varianti shumë ngjitës Omicron është më rezistent ndaj infeksionit të mëparshëm të koronavirusit sesa me variantet e tjera.

Studimet fillestare kanë zbuluar gjithashtu se vaksinat kundër koronavirusit – veçanërisht pa një vaksinë përforcuese – janë më pak efektive kundër infeksioneve Omicron sesa variantet e tjera, megjithëse ato duket se funksionojnë mirë kundër sëmundjeve të rënda.

Organizata Botërore e Shëndetësisë raportoi rreth 20 milionë raste të reja me COVID-19 gjatë shtatë ditëve të fundit.