Pavarësia e Maqedonisë dhe rezistenca shqiptare

INA
INA

11/10/2023

Arben Ratkoceri

Sot është 11 Tetori, festë shtetërore në Maqedoni – Dita e kryengritjes gjatë Luftës së Dytë Botërore (LDB). Faktet historike thonë se, maqedonasit e asaj kohe i kanë pritur me lule bullgarët dhe gjatë gjithë LDB-së, në Maqedoninë Lindore nuk ka pasur asnjë – ama asnjë konflikt apo rezistencë formale ndaj bullgarëve. E arsyeshme për kohën, sepse fashistët bullgarë për maqedonasit kanë qenë çlirimtarë nga që e kanë debuar pushtetit gjenocidal serb të kohës njejtë si shqiptarët që i kanë pritur fashistët italianë në trojet e tyre.
Njëfarë rezistence nga maqedonasit ka pasur vetëm në pjesën perendimore ku jetojnë shqiptarët, zona që ishin nën administratën shqiptare e nën pushtimin italian, madje edhe Partia Komuniste e Maqedonisë është themeluar në Tetovë.
Deri në vitin 1943, Partia Komuniste e Maqedonisë si drejtuese e luftës ishte në kuadër të PK së Bullgarisë. Në ndër kohë bëhet “puçi” nga elementet maqedonase pro-serbe me në krye Lazar Kolishevskin duke e shkëputur PK të Maqedonisë nga PK e Bullgare e duke ia bashkangjitur Partisë Koministe serbe (Jugosllave). Pikërisht pas këtij” puçi” ( vitet 40-ta) të ndodhur gjatë LDB-së e nxitur e sponzoruar nga serbët instalohet antishqiptarizma dhe antibullgarizmi në Maqedoni që vazhdon sot e kësaj dite në një pjesë të institucioneve dhe shoqërisë maqedonase !

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

bedri1-804x380-1

Ajdari: Cila është lidhja mes vrasjes së Vanjës dhe vrasjes te Liqeni i Smilkovës?

Zekerija Idrizi

Çohu dhe rebelohu SHQIPTARISHT!

atanas kostovski

Një shqiptar më bëri maqedonas krenar

amina nuraj

Një grua nga Sanxhaku vlen më shumë se një mijë burra në Ballkan

muhamer pajaziti

Arsimtar, e kemi marrë vizën për Gjermani

crispi

“Mbani sytë nga Shqipëria”, si e mbrojti Shqipërinë, arbëreshi në krye të Italisë

Lutfi Dervishi

Falimentimi i fjalës

refugjate-emigrante

Pse emigrimi është kthyer sërish në një problem të madh?

Beqir Sina

Nervozizmi i Kissingerit

INFO

NA NDIQ