Periudha e tranzicionit shqiptar në Maqedoni

Picture of INA
INA

08/07/2023

Shkëlzen Halimi

PESHA E MANIPULIMIT

Periudha e tranzicionit shqiptar (edhe në Maqedoni) do të karakterizohet vetëm me tendencën e ngjitjes dhe mbetjes në pushtet. Do të mungojë debati serioz dhe konstruktiv për politikën, kulturën, historinë, letërsinë, filozofinë, muzikën, religjionin, por edhe për shtylla tjera që plotësojnë mozaikun e identitetit shqiptar. Mbi shumë çështje do të sundojë heshtja dhe do mungojë zëri i duhur.

Mungon edhe analiza, interpretimi real i aktualitetit, i rrethanave, por mungojnë edhe qasjet sociologjike e psikologjike. Tashmë është e qartë se të gjitha shenjat tregojnë se shoqëria shqiptare është shndërruar në shoqëri kontradiktash. Në vorbullat e politikës shqiptare ndjehet vetëm manipulimi.

Mekanizmit mbrojtës i është nënshtruar edhe vetëdija e mbyllur. Ushtruesit e pushtetit, gënjeshtrës i japin atributin e të vërtetës, pavarësisht se opinioni në subkoshiencën e tij (nuk mund të protestojnë ata që i janë shitur pushtetit) e ka të qartë se bëhet fjalë për një mekanizëm të përsosur të grupit që i mban frerët e pushtetit….

Pesha e manipulimit të fabrikuar nga ana e grupit të pushtetshëm, asnjëherë nuk do të ndjehet si barrë që rëndon mbi popullin, madje kjo përmes ndërmarrjeve propaganduese, shumë herë është vlerësuar si angazhim i jashtëzakonshëm i grupit të pushtetshëm, i cili për t’u bindur se kjo vërtet jep rezultate, në vijat e para të frontit do t’i radhisë besnikët e manipuluar të partisë (ndryshe, vështirë është të mbahet në kondicion të përhershëm anëtarësia), të cilët kanë vetëm një detyrë: të premtojnë sa më shumë dhe premtimi i tyre të jetë sa më bindës…

TË FUNDIT
19 orë
Shqiptarët shtohen, e Plazhi i Madh i Ulqinit mbetet saç ka qenë!
3 ditë
Propaganda për të nxirë bregdetin shqiptar!
3 ditë
Të jetosh në mesin e derrave!
4 ditë
Orban krijoi pakënaqësi me takimin me Putin e Xi, A mund t’i hiqet Hungarisë Presidenca e Këshillit të BE-së?
4 ditë
Pyet Shqipëria thuajse nuk e dinë: Ku janë kosovarët, pse n’ pushim nuk vijnë?!

ME TE LEXUARA

19 orë
Shqiptarët shtohen, e Plazhi i Madh i Ulqinit mbetet saç ka qenë!

LEXO MË SHUMË

Kim Mehmeti2

Shqiptarët shtohen, e Plazhi i Madh i Ulqinit mbetet saç ka qenë!

naser-pajaziti

Propaganda për të nxirë bregdetin shqiptar!

dijana toska

Të jetosh në mesin e derrave!

Orban Putin

Orban krijoi pakënaqësi me takimin me Putin e Xi, A mund t’i hiqet Hungarisë Presidenca e Këshillit të BE-së?

Kim Mehmeti

Pyet Shqipëria thuajse nuk e dinë: Ku janë kosovarët, pse n’ pushim nuk vijnë?!

Arben Fetai

Arben Taravari dhe UÇK-ja

himara

Nacionalizmi politik, Himara mbi 85% shqiptare e Tavo vs. Gjikuria

etem xheladini

Vallë, aq e vështirë të sigurohet idetinteti etnik, kulturor e gjuhësor, për dy popujt shumicë në Maqedoninë e Veriut

rufi osmani

Rufi Osmani dhe humbja e një shansi historik!

INFO

NA NDIQ