Pllaka e Epokës së Bronzit mund të jetë harta më e vjetër 3D në Evropë

Një gur i sapozbuluar i Epokës së Bronzit mund të jetë harta më e vjetër tredimensionale në Evropë, thonë studiuesit.

Pllaka 2 m me 1.5 m, e zbuluar për herë të parë në vitin 1900, u gjet përsëri në një bodrum në një kështjellë në Brittany, në Francë, më 2014-n.

Arkeologët që studiuan modelet e gdhendura në gurin 4.000-vjeçar thonë se besojnë se shënimet janë një hartë e një zone në Britaninë Perëndimore.

Ata thonë se kjo e bën pllakën hartën më të vjetër 3D të një zone të njohur në Evropë.

Pjesa e shkëmbit, e njohur si pllaka “Saint-Bélec”, besohet se daton nga epoka e hershme e bronzit, midis 1900 p.e.s. dhe 1650 p.e.s.